Loading image...

Kjøpe varmepumpe? Slik velger du den som er riktig for deg

Å kjøpe varmepumpe er smart for lommeboken. Kanskje du går med planer om å kjøpe en, men er usikker på hvilken du bør velge? Fortvil ikke – når du har lest tipsene våre, er du klar for varmepumpe.

Årsakene til at stadig flere kjøper varmepumpe er mange, men økonomi spiller selvsagt inn. Det er ingen hemmelighet at en varmepumpe vil redusere strømregningene, nesten uansett hvilken modell du velger.

La oss ta et regnestykke: En norsk gjennomsnittsbolig bruker 16 000 kWh strøm i året. Med en luft-luft varmepumpe kan du redusere strømforbruket til oppvarming med opptil 50 prosent. Dersom du i snitt betaler 2 kroner per kWh for strømmen, kan du spare 16 000 kroner hvert år. Hvis varmepumpen kostet deg 32 000 kroner inkludert montering, vil du med andre ord tjene inn investeringen din på bare to år.

Dersom du varmer opp boligen din med elektriske løsninger som for eksempel panelover, kan det derfor være smart å gå over til varmepumpe. Men før du går til innkjøp av en varmepumpe, har vi noen gode råd til deg.

Dette er lurt å tenke gjennom når du skal kjøpe varmepumpe

 

1) Hvor bor du?

Toshiba-varmepumper_kaldt-klima_1000x500.jpgTåler varmepumpen klimaet der du bor? Dette er det viktig å tenke på når du skal kjøpe varmepumpe.

Vi bor i et land med store geografiske variasjoner når det gjelder temperatur og vær. På Østlandet regner det mindre enn på Vestlandet, og Sør-Norge har høyere årstemperatur enn Nord-Norge. I Innlandet er det gjennomsnittlig kaldere enn på Mørekysten og så videre. Når du skal kjøpe varmepumpe er det viktig at du velger en som tåler klimaet der du bor. Med andre ord – jo kaldere det er der du bor, desto kraftigere varmepumpe trenger du.

2) Hvordan bor du?

Leilighet, rekkehus, lite hus eller stor villa? Hva slags bolig du har og størrelsen på den, har mye å si når du skal kjøpe varmepumpe. En 30 kvadratmeters leilighet på Karmøy trenger på langt nær en like stor varmepumpe som et hus på 300 kvadratmeter i Karasjok.

3) Tett eller trekkfull bolig?

Toshiba-varmepumper_kaldt-ute-varmt-inne_500x600.jpg
En eldre bolig med mye varmetap kan ha godt av varmepumpe
.

En 100 år gammel villa er sannsynligvis mer trekkfull og dårligere isolert enn et moderne passivhus. Har du en bolig med mye varmetap, for eksempel på grunn av kaldras fra vinduer og skjeve ytterdører, er det en god idé å installere varmepumpe og kanskje etterisolere samtidig? Med både etterisolering og varmepumpe senker du strømkostnadene dine ytterligere!

4) Åpen eller lukket romløsning?

Mange velger å ha varmepumpen i stuen, og det fungerer utmerket dersom du har et allrom med åpen løsning mellom kjøkken og stue. Her skynder vi oss å legge til at en varmepumpe også fungerer supert om du har en lukket romløsning. Men – en varmepumpe må kunne blåse luft til de delene av boligen din du ønsker å varme opp eller kjøle ned. Om romløsningen gjør dette vanskelig, finnes det en smart løsning. Det kan du lese om under.

5) Singelsplitt eller multisplitt?

Alle varmepumper består av en utedel og en eller flere innedeler. Singelsplitt kalles løsningen med én innedel, mens multisplitt er løsningen der det er mulig å koble opptil fire innedeler på samme utedel.

Det betyr at du kan ha en innedel i stuen, en på kjøkkenet og en på soverommet. Dette er en god investering, fordi du slipper å ha en utedel for hver innedel. Hvis du tenker at du kan få behov for flere innedeler etter hvert, er det lurt å kjøpe varmepumpe som er klar for multisplitt. Dette vil uansett en erfaren montør hjelpe deg med.

6) Høy eller lav plassering?

Gå en runde gjennom boligen din og vurder hvor du vil plassere varmepumpen. Er det høyt eller lavt under taket? Hvor er det mest åpent? Noen mener at innedelen ikke bør synes, men våre varmepumper har et så fint design at dette som regel ikke er et problem.

Et alternativ til varmepumpe som er montert høyt på veggen, er en gulvmodell. Beboere i tidligere nevnte 100 år gamle villa kan ha nytte av denne typen varmepumpe, da den kan blåse varmen langs gulvet. Gulvmodellen kan dermed bli et godt alternativ til både varmekabler i gulvet og panelovner.

7) App og fjernkontroll

Toshiba-varmepumper_fjernkontroll_1000x500.jpgStyr varmepumpen fra fjernkontrollen eller fra appen. Ditt valg!

Vi er glade i dingser og duppeditter som gjør hverdagen enklere. Og som med all annen småelektronikk og brunevarer du har, handler det for varmepumper om brukervennlighet. I tillegg handler det om strømsparing og tilgjengelighet uansett hvor du er.

Som et eksempel: Har du varmepumpe hjemme og på hytta kan du sette den på lavere temperatur der du ikke er, og så kan du skru den opp igjen når du er på vei hjem – eller kjører til hytta.

8) Hva er budsjettet ditt?

Dette henger jo litt sammen med punktene over – for hvor stor varmepumpe trenger du eller hvor liten kan den være? En god luft-luft varmepumpe koster fra 20 000 kroner og oppover, og montering kommer i tillegg.

Det er viktig å presisere at du ikke kan installere varmepumpen selv. En autorisert forhandler gir deg et komplett pristilbud etter en gratis befaring hos deg. Tenk på at kvalitet koster, og at du skal ha varmepumpen din i mange år. Du kommer likevel snart til å tjene penger på kjøpet ditt.

9) Trenger du delbetaling?

Selv om du i løpet av noen få år vil spare inn pengene du brukte på å kjøpe varmepumpe, kan det være en stor utgift der og da. Da er det greit å vite at selv om du ikke har pengene for hånd akkurat nå, kan du likevel i løpet av kort tid nyte fruktene av investeringen din.

Her er noen eksempler på hva delbetalingen koster deg over to år (med forbehold om prisendringer):

Modell Pris med montering Du betaler per måned
Toshiba Seiya Nordic 20 990,- 954,-
Toshiba Polar 25 490,- 1 142,-
Toshiba Signatur 31 990,- 1 412,-
Toshiba Ask 33 990,- 1 558,-

10) Gratis befaring og uforpliktende tilbud

Uansett hvor mye du leser deg opp før du kjøper varmepumpe, og selv om du har bestemt deg for hvilken du skal gå for, bør du få hjelp fra en ekspert. Da får du gode råd om modell, størrelse og plassering. For kanskje det viser seg at modellen du hadde sett deg ut ikke er riktig for boligen din, eller det dukker opp andre ting du ikke har tenkt på. Det vil i så fall komme frem under befaringen.

Mange tilbyr befaring, men ikke alle tilbyr gratis befaring og gir deg et uforpliktende tilbud på både varmepumpe og installasjon. Fyll ut skjema under, så blir du kontaktet av din lokale forhandler.

Få tilbud – gå til skjema

Kjøp varmepumpe fra en seriøs og lokal forhandler

Vi har forhandlere over hele landet. Når du bruker et lokalt firma kjenner de klimaet og området der du bor, og gir deg de riktige rådene. Dessuten støtter du lokalmiljøet, småbedriftene og medarbeiderne som jobber der. Og skulle du få behov for service, er redningen aldri langt unna.

Har du flere spørsmål om å kjøpe varmepumpe? Ta kontakt med din nærmeste Toshiba-forhandler, så får du hjelp til å velge varmepumpen som passer til hjemmet ditt.

Flere nyttige saker å lese når du skal kjøpe ny varmepumpe

Lurer du på om du skal kjøpe en Toshiba varmepumpe?

Du kommer ikke til å angre! Fyll ut skjema under. En lokal forhandler tar kontakt for en uforpliktende samtale og gratis befaring.

Bli kontaktet av din lokale forhandler

Finn nærmeste forhandler

I vår personvernerklæring kan du lese hvordan vi behandler dine personopplysninger.