Loading image...

Hvordan rengjøre varmepumpen?

Her får du våre beste tips til hvordan du bør rengjøre varmepumpe hjemme. Følger du disse enkle rådene, kan du forlenge varmepumpens levetid.

Det å holde varmepumpen ren, er noe av det viktigste du kan gjøre for at den skal fungere effektivt og holde lenge. Innedelen i en varmepumpe trekker inn luft fra rommet, varmer den opp og sender den ut igjen ved hjelp av en vifte. Innedelen har filtre som fanger opp støv og partikler fra lufta.

– Disse filtrene trenger regelmessig rengjøring. Det kan du fint gjøre selv, sier regiondirektør Andreas Kvamme hos ABK-Qviller AS, importøren av Toshiba varmepumper i Norge.

Det å holde varmepumpen ren, er noe av det viktigste du kan gjøre for at den skal fungere effektivt og holde lenge. Innedelen i en varmepumpe trekker inn luft fra rommet, varmer den opp og sender den ut igjen ved hjelp av en vifte. Innedelen har filtre som fanger opp støv og partikler fra lufta.
– Disse filtrene trenger regelmessig rengjøring. Det kan du fint gjøre selv, sier regiondirektør Andreas Kvamme hos ABK-Qviller.

Slik går du fram for å rengjøre varmepumpen

Før du kan sette i gang, må du ta trekke ut kontakten til varmepumpen eller slå av den kursen i sikringsskapet som er til varmepumpen. Begynn med å tørke støv av innedelen med en klut.

– Hvis du har en Toshiba Signatur, kan du vaske tekstiltrekket til innedelen for hånd eller levere et til et renseri, forklarer Kvamme.

Slik rengjør du filtrene:

  • Åpne frontpanelet på innedelen og la det bli stående åpent.
  • Ta tak i grovfiltrene og trekk dem forsiktig ut.
  • Vask filtrene i lunkent vann med såpe.
  • Skyll grundig i rent, rennende vann.
  • Du kan også rengjøre filtrene ved å støvsuge, men pass på å bruke et mykt munnstykke.
  • La filtrene tørke godt før du setter dem på plass igjen.
  • Du bør rengjøre filtrene regelmessig.

Hvis filtrene i innedelen blir tette av støv, blir varmepumpen mindre effektiv. Tette filtre kan også gi mer støy, og i verste fall forkorte levetiden.

– Derfor er regelmessig vedlikehold viktig. En gang i måneden er en god regel, sier Kvamme.

Toshiba-varmepumper_filter_1000x500.jpg
Filtrene i innedelen sitter rett under dekselet.

Grundig rengjøring er en del av service

Bak grovfiltrene sitter registeret i innedelen. Det trenger også rengjøring, men det må du overlate til fagfolk. Blant annet krever grundig rengjøring av registeret at dekselet tas av. Ofte brukes en egen varmepumperens til slik rengjøring.

– Dette gjøres som en del av service på varmepumpen. Vi anbefaler deg å bestille service omtrent annet hvert år. Det beste er å ta kontakt med firmaet som har installert varmepumpen, sier Kvamme.

Ønsker du å bestille service? Ta kontakt med din lokale forhandler, eller fyll ut skjema under. Da blir du kontaktet innen kort tid.

Gå til skjema

Loading image...

Du bør også rengjøre utedelen

Utedelen er utsatt for vær og vind, og kan også trenge rengjøring av og til.

– Du bør være spesielt påpasselig hvis det har blåst kraftig eller snødd mye, sier Kvamme. Mye vind kan sende løv, kvister planter og annet på avveie.

– Dessuten kan ugress og planter vokse seg inn i utedelen. Derfor er det viktig å ta en ekstra sjekk etter sommeren, sier Kvamme. Hvis du bruker varmepumpen til kjøling, bør du sørge for å klippe ned vekster rundt utedelen jevnlig.

Slik går du fram for å rengjøre varmepumpen utendørs

Først kan du forsiktig gå over utedelen med en fuktig klut.

– Så sjekker du at det ikke er noe som hindrer luftstrømmene rundt utedelen, som løv, kvister eller annet. Om vinteren er det viktig å passe på snø, sier Kvamme. Hvis varmepumpen har varmepumpehus rundt utedelen, er den mer beskyttet.

– Men likevel må du passe på at alt er i orden. Du kan for eksempel risikere at snø pakker seg til rundt et varmepumpehus, understreker Kvamme.

– Når du skal rengjøre utedel på en varmepumpe, er det to ting du må passe på, sier Kvamme.

  1. Ikke spyl utedelen med høytrykksspyler. Skal du spyle med vann, bruk vanlig hageslange og vær forsiktig. Det sitter elektronikk inni utedelen.
  2. Ikke fjern is mekanisk ved å hakke eller bruke verktøy. Det kan gi skader som ikke dekkes av garantien.

Mer om rens og vedlikehold av varmepumpen

Bli kontaktet av din lokale forhandler

Finn nærmeste forhandler

I vår personvernerklæring kan du lese hvordan vi behandler dine personopplysninger.