Loading image...

Vedlikehold av varmepumpen

Å ha en varmepumpe er litt som å eie bil; gir du den litt omsorg og er flink til å utføre jevnlig vedlikehold, vil den yte bedre. Noen minutter en gang i blant kan være nok til å forlenge levetiden med flere år, i tillegg til at varmepumpen vil ha mindre behov for service.

En varmepumpe trives best og jobber best når den er ren. Er den full av støv både utvendig og innvendig, klarer den ikke å være like effektiv. Da bruker varmepumpen mer strøm, og du risikerer å få et dårligere inneklima. Og når varmepumpen slites fortere, lever den kortere.

Jevnlig vedlikehold er derfor en god og billig forsikring for at varmepumpen skal fungere optimalt og vare i mange år. Og det beste av alt – det jevnlige vedlikeholdet er svært enkelt.

Det eneste du trenger for en full gjennomgang av varmepumpen din er:

  • Klut
  • Støvsuger
  • Såpe
  • Vann

Ikke glem å trekke ut støpselet og skru av sikringen før du setter i gang.

Fronten på innedelen

Bruk en litt fuktig, myk klut og tørk forsiktig over utsiden slik at den ikke får riper. Dette kan du gjerne gjøre en gang i uken. Har du en Signatur med tekstiltrekk, tåler det at du tørker over det på samme måte. Har trekket derimot fått flekker, ikke legg det i vaskemaskinen – vask det heller for hånd.

Filtrene i innedelen

En gang i måneden bør du rense filtrene. Om du har husdyr eller bor i et område med mye luftforurensning, kan du vurdere å gjøre det oftere.

Toshiba-varmepumper_filter_1000x500.jpgFiltrene er lett tilgjengelig under frontpanelet.

Åpne frontpanelet og ta en titt på grovfiltrene – noen ganger holder det å støvsuge dem med et børstemunnstykke. Dersom de har mye støv og hår eller det er et par måneder siden sist, kan du legge dem i 40-50 grader varmt såpevann i et kvarter, skylle godt av under springen og så lufttørke før du setter dem på plass igjen. Mens de tørker, kan du støvsuge lameller og riller. OBS: hold munnstykket et lite stykke unna for å unngå skader. Om det viser seg at filteret har fått skader eller er ødelagt, må du bytte det.

Trenger du nytt filter? I så fall kan du ta kontakt med din lokale forhandler eller fylle ut skjema under.

Gå til skjema

Dersom varmepumpen din har finfilter, bør også disse legges i såpevann og skylles etterpå. Her holder det å gjøre det omtrent hver tredje måned. Et godt tips hvis du har pollenfilter og ønsker å få full effekt av dette, er å bytte det hver vår, før pollensesongen starter.

Har du allergi? Da bør du ta en kikk på disse modellene:

Noen varmepumper har aktivt elektrostatisk filter. På disse lyser frontpanelet når det er på tide med rengjøring.

Vedlikehold av utedelen

Varmepumpens utedel bør renses for rusk og rask, og rengjøres et par ganger i året. Ta det som en del av høstrutinen samtidig som du rydder hagen for vinteren. Og på våren når du setter ut hagemøblene og gjør hagen klar for sommeren, kan du gjenta den samme prosessen.

Sørg for å ta vekk is og snø uten bruk av harde verktøy, og fjern, planter, blader og annet som kan sperre viften. Da sikrer du god luftstrøm, og dermed en mer effektiv varmepumpe. Om utedelen er skitten, bør du ikke bruke hageslangen eller høytrykksspyleren. Tørk heller av den med med en våt klut eller svamp.

Toshiba-varmepumper_varmepumpehus-i-tre-beskytter-mot-snøfall_1000x500.jpgEt varmepumpehus kan beskytte utedelen mot løvfall, snø og annet rusk.

Har du et løvtre som står like ved utedelen? Eller er den mye utsatt for vær, vind, snø og is? I så fall kan det være smart å investere i et varmepumpetak eller varmepumpehus.

Trenger varmepumpen service?

Har du gjort alt, men likevel er det dårlig trekk i varmepumpen? Bruker den mer strøm enn før? Kommer det lyder og vibrasjoner du ikke har hørt og sett tidligere? Lukter den rart? Er det synlige skader eller lekkasjer på innedelen, utedelen, rør, kanaler eller avløp? I så fall er det på tide med en service.

For å bruke bileksempelet igjen – også varmepumper trenger jevnlig service og ettersyn. Intervallet avhenger litt av hvor du bor og hvor mye du bruker den, men dette bør helst gjøres hvert annet år. Da får du glede av den lenger. To gode tidspunkter er på våren slik at varmepumpen din er i tipp topp stand før pollensesongen, eller høsten slik at du ikke risikerer at den fungerer dårlig når det blir kaldt.

Servicen kan kun utføres av proffe fagfolk. Det enkleste er å kontakte forhandleren der du kjøpte varmepumpen din. For å gjøre det enda enklere, kan du be om en serviceavtale. Da behøver du aldri mer å tenke på å måtte bestille service igjen. Og enda bedre – den blir ikke utsatt.

Bestill service - gå til skjema

Har du flere spørsmål om vedlikehold og service av varmepumpen, eller er det noe annet du lurer på? I så fall er du velkommen til å ta kontakt med en autorisert Toshiba-forhandler. Da gjenstår det bare å ønske deg lykke til med vedlikeholdet!

Mer om vedlikehold og service av varmepumpen

 

Snakk med en forhandler om service på varmepumpen

Fyll ut skjema, så blir du kontaktet innen kort tid. Da kan du forhøre deg om tidspunkt og pris for servicen. Samtalen er selvsagt helt uforpliktenede!

Bli kontaktet av din lokale forhandler

Finn nærmeste forhandler

I vår personvernerklæring kan du lese hvordan vi behandler dine personopplysninger.