Spørsmål og svar

Vi svarer på ofte stilte spørsmål om varmepumper: montering og installasjon, begreper, service og vedlikehold, priser, bruk og tips m.m.

Generelt om varmepumper

Hvordan virker en luft-luft varmepumpe?

En luft-luft varmepumpe består av én eller flere innedeler, og én utedel. Varmepumpen henter ut energi fra uteluften, og omgjør den til varme som fordeles i boligen som varm luft.

Interessert i å vite mer? Les videre!

Hva er fordelene med en luft-luft varmepumpe?

En luft-luft varmepumpe har mange fordeler, blant annet: 

  • Energieffektiv oppvarming, og dermed lavere strømregninger.
  • Behagelig innetemperatur året rundt.
  • Kan brukes som aircondition på de varmeste dagene.
  • Et miljøvennlig alternativ til oppvarming.

Les mer om hvorfor du bør skaffe deg varmepumpe.

 

Hvilken modell skal jeg velge?

Toshiba varmepumper har et bredt utvalg av luft-luft modeller, og modellene leveres i flere størrelser med variert kapasitet.

Hvilken varmepumpe-modell og kapasitet som er best egnet til din bolig avhenger blant annet av hvor i landet du bor, hvor stort boligareal du ønsker varmet opp og hvor godt boligen din er isolert.

I tillegg må du vurdere hvilke tilleggsfunksjoner du ønsker fra varmepumpen, som for eksempel integrert wifi, peismodus, nattmodus, osv.

Hva slags type varmepumpe skal jeg velge?

Det finnes i hovedsak fire ulike typer varmepumper for oppvarming og kjøling av boliger. Generelt sett egner luft-luft seg for boliger med elektrisk oppvarming, mens varmepumpetyper som luft-vann, bergvarmepumpe og avtrekksvarmepumpe egner seg for boliger med vannbåren oppvarming.

Luft-luft varmepumpe

  • Den vanligste type varmepumpe i Norge.
  • Består av en utedel og en eller flere inndeler.
  • Utedelen henter energi fra uteluften og fordeler denne som varme til varmepumpens innedel(er) som avgir varmen gjennom en vifte.
  • Kan som regel installeres i alle boliger og blir gjerne brukt istedenfor, eller i tillegg til, elektrisk oppvarming og vedfyring.
  • Enkel prosess å installere en luft-luft varmepumpe og jobben tar normalt mindre enn en dag.

Se oversikt over våre varmepumper. En luft-luft varmepumpe er den rimeligste løsningen av disse fire alternativene. Bestill befaring hos en autorisert forhandler, så vil du få et endelig pristilbud.

Luft-vann varmepumpe, bergvarmepumpe og avtrekksvarmepumpe

  • Henter energi fra grunn, berg, sjø eller luft og avgir denne i form av varme til et vannbårent distribusjonssystem i boligen.
  • Det vannbårne distribusjonssystemet kan være radiatorer, viftekonvektorer eller vannbåren varme lagt i rør i gulvet.
  • Vanlig å installere i boliger som allerede har et vannbårent distribusjonssystem og i nybygg.

Disse varmepumpe-løsningene er dyrere enn luft-luft varmepumper, men energibesparelsen er også høyere. Varmepumpene har som regel høyere effekt, og kan også brukes til å varme opp tappevannet i boligen.

Importøren av Toshiba varmepumper, ABK-Qviller AS, representerer også NIBE – blant Europas ledende produsenter av varmepumper. De har et bredt utvalg av avtrekksvarmepumper, bergvarmepumper og luft-vann-varmepumper (ekstern side).

Luft-vann varmepumpe fra NIBE

 

Kan jeg kjøpe en billig varmepumpe?

Ulike varmepumper dekker forskjellige behov for ulike boliger. Som en generell huskeregel, kan vi si at en billig varmepumpe egner seg for mindre boliger og godt isolerte hus.

Høy energibesparelse og lav pris gjør Toshiba Seiya Nordic til et godt valg for den prisbevisste. Seiya Nordic leveres i to effektstørrelser hvorav den minste har energiklasse A++ og en SCOP opp til 4,6. Det betyr at du får en svært effektiv varmepumpe til en rimelig pris. Seiya kan, som alle andre Toshiba varmepumper, også brukes som aircondition.

Finnes det små varmepumper?

Selvsagt finnes det små varmepumper! De egner seg godt for mindre boliger, hytter, ekstra godt isolerte boliger – og til middels store rom.

Varmebehovet i boligen din avhenger av flere faktorer som størrelse, romløsning, isolering, klima eller hvilket areal du ønsker å varme opp. Det er viktig å få riktig størrelse på varmepumpen etter behov. En pumpe som er for liten eller for stor vil bruke mer energi, ikke oppnå ønsket effekt, eller medføre unødvendig støy.

Lille Toshiba Seiya kan være tilstrekkelig

Små varmepumper koster mindre, men avgir lavere varmeeffekt enn større modeller. Har du en mindre bolig eller skal bruke varmepumpen på hytta, i en kjellerstue eller lignende, kan det være greit å velge en liten varmepumpe som Toshiba Seiya Nordic. Det gjelder også hvis du trenger aircondition på soverommet eller har et spesielt godt isolert hus.

Noen varmepumper tåler større temperatursvingninger enn andre. En liten varmepumpe kan egne seg godt hvis du bor et sted med mildt klima, som langs kysten i Sør-Norge. Varmepumpens varmeeffekt finner du i fanen "Datablad" på alle varmepumpene våre.

Våre dyktige, autoriserte forhandlere har lang erfaring og kan gi deg gode råd og vurderinger for hvilken størrelse du trenger. Bestill en gratis og uforpliktende befaring.

Finnes det varmepumpe med flere innedeler?

Toshiba varmepumper har modeller som kan håndtere opptil fire innedeler på den samme utedel. Oppvarming fra flere punkter gir jevnere fordeling av varmen i en større del av boligen enn hva kun én innedel oppnår. I Norge er det vanlig med én eller to innedeler.

Singelsplitt - varmepumpe med én innedel

Luft-luft varmepumer med én utedel og én innedel kalles en "singelsplitt" på fagspråket. Singel viser til at det er én innedel, og splitt fordi systemet består av en utedel og en innedel. Det er viktig å merke seg at en singlesplitt kun kan ha én innedel, og at det ikke er mulig å ettermontere flere innedeler. Hvis du i første omgang skal ha én innedel, men vet at du ønsker å utvide til flere innedeler på sikt, er det viktig at du velger en modell som er egnet for flere innedeler.

Multisplitt - varmepumpe med flere innedeler

Trenger du flere innedeler i boligen, vil forhandleren anbefale det som på fagspråket kalles en "multisplitt". Multi viser til at det er flere inndeler som kan kobles til samme utedel.

På Toshibas multisplitt-modeller kan hver innedel styres individuelt med en fjernkontroll per innedel. Har du en innedel i stuen og én på soverommet, kan du ha høyere temperatur i stuen enn på soverommet hvis du ønsker det. Du kan også velge å slå av den ene innedelen ved behov.

Ved bruk av multisplitt, er det ganske vanlig i Norge at den ene innedelen monteres som aircondition på soverom fordi de fleste ønsker sval luft å sove i. Det er viktig å merke seg at varmepumpen ikke kan kjøres i oppvarming og kjøling samtidig. Har du behov for dette, kan du heller velge to singlesplitt.

Ta kontakt med en av våre autoriserte forhandlere, så vil du få hjelp til å velge riktig modell(er) til hjemmet ditt. Befaring er gratis!

Hvor lang levetid har Toshiba varmepumper?

Du kan forvente at en luft-luft varmepumpe holder i 12 til 15 år. Toshiba regner 12 års levetid som standard. Dette betyr at komponentene er laget for 12 års uproblematisk drift. Imidlertid kan varmepumpen vare lenger, og i visse tilfeller vare kortere, avhengig av driftsvilkår og vedlikehold.

En god forhandler, vedlikehold og service

Det er viktig for varmepumpens levetid at monteringen blir gjort av en autorisert forhandler som har nødvendig kompetanse og er f-gass sertifisert.

For lengst mulig levetid, anbefaler vi at du jevnlig renser filteret. I tillegg bør varmepumpen få service ca. annenhvert år utført av en autorisert forhandler. Med jevnlig service er det mulig å avdekke utfordringer tidlig og gjøre nødvendige utbedringer før de eskalerer.

Forsikre varmepumpen i opptil 16 år

I samarbeid med Arctic forsikring tilbyr vi varmepumpeforsikring i opptil 16 år. Det er ingen aldersfradrag, det beskytter mot uforutsette skader og maskinfeil, og du får bekymringsfri drift i mange år. Finn ut hvordan du kan forsikre varmepumpen din.

Hvor mye lyd er det i en varmepumpe?

Det avhenger helt av bruken, men vår mest stillegående modell har imponerende lavt lydnivå i stillemodus.

Innedel

Varmepumpens innedel avgir lyd avhengig av varmebehov og viftehastighet. I vanlig drift høres varmepumpen ut som en normal PC. Viftehastigheten kan styres automatisk eller manuelt. I situasjoner hvor det er spesielt behov for lav lyd, er det selvsagt mulig å justere ned viftehastigheten.

Flere Toshiba-modeller har også stillefunksjon med ekstra lav viftehastighet. Ved laveste viftehastighet er lydnivået på vår toppmodell, Daiseikai 9 S eksempelvis kun 19 dB(A), og det samme gjelder Gulvmodellen som også har 19 dB(A) i stillemodus!

Utedel

Varmepumpens utedel avgir lyd avhengig av varmebehovet. Varmebehovet avgjør hvilket turtall kompressoren går på. En kraftig kompressor vil ved maksimalt turtall avgi høyere lyd enn en svakere kompressor. Imidlertid vil en kraftig varmepumpe oftere gå med redusert turtall og dermed avgi lite lyd. Utedelen avgir mellom 45–50 db(A).

En autorisert Toshiba-forhandler vil gi gode råd om plassering av utedel når det gjelder lyd.

Virker varmepumpen når det er kaldt ute?

Ja, Toshibas varmepumper avgir mye varme og har god effekt selv på kalde dager. Varmepumpene som selges i Norge er spesialutviklet for optimal besparelse og høy varmeeffekt i kaldt klima.

Fabrikktestet driftsområde helt ned til -30 °C

Toppmodellen Toshiba Daiseikai 9 S har fabrikktestet driftsområde helt ned til -30 °C, og Daiseikai 9 S 25 yter hele 4700 W ved -15 °C. For å yte 4700 W ved -15 °C trekker varmepumpen 2000 W strøm og har en COP på 2,21. COP er forholdet mellom tilført og avgitt energi. Det betyr at du får 2,21 ganger tilbake det den tilføres ved -15 °C. Også Toshiba Gulvmodell er fabrikkgodkjent ned til hele -25 °C.

En Toshiba varmepumpe som har fabrikktestet drift ned til for eksempel -30 °C vil fortsette og virke også ved lavere temperaturer, men varmeeffekten og COP-en vil avta gradvis. Varmepumpen vil aldri avgi mindre varmeenergi enn den bruker i form av strøm.

Sjekk varmepumpens årsvarmefaktor (SCOP)

Selv om det er interessant å se på avgitt varmeeffekt og COP ved ulike temperaturer er det mye viktigere å se på varmepumpens SCOP (årsvarmefaktor). Den sier noe om det teoretiske potensialet en varmepumpe har til å spare energi gjennom hele året.

Selv om toppmodellen Toshiba Daiseikai 9 S har en svært høy SCOP på hele 5,33 så betyr ikke det at du kan forvente å få over fem ganger så mye varmeeffekt ut som den bruker i form av strøm. Sammenlikner du med andre varmepumper, kan det likevel gi en god indikasjon på akkurat denne modellens evne til å spare energi.

Hvor mye strøm kan jeg spare med varmepumpe?

Mange investerer i en luft-luft varmepumpe for å spare strøm, og det er veldig lurt. I en bolig som varmes opp med elektrisitet, vil ca. 60-70 prosent av strømforbruket gå til oppvarming av boligen. Med en luft-luft varmepumpe, kan du nesten halvere strømforbruket som går til oppvarming. 5 000 - 8 000 kroner i årlig besparelse er oppnåelig for veldig mange, og gjerne mer enn det.

Hvor effektiv er varmepumpe som varmekilde?

Ytelsen til en varmepumpe varierer med effektstørrelse og lokalt klima. De mest effektive varmepumpene er nordiske modeller, som er tilpasset vårt klima. Hvor mye strøm du sparer, avhenger også av hvor stor del av boligen varmepumpen kan varme opp. Å spare 5 000 til 8 000 kroner i året er oppnåelig for de aller fleste. I perioder når strømmen er ekstra dyr, er det enda mer å spare!

Sett varmekilden i stue eller oppholdsrom

Innedelen i en luft-luft varmepumpe har en vifte som sprer varm luft ut i boligen. Den varme luften kan sendes opptil 15 meter fra innedelen. Innedelen bør derfor plasseres der varmebehovet er størst – som regel i stue og oppholdsrom. Varmen kan også spre seg til rommene omkring, men det avhenger av planløsningen du har.

En god varmekilde også i nye boliger

Uansett hvilken type varmepumpe du velger til oppvarming, oppfyller du byggereglenes krav til varmekilde. Byggereglene ble skjerpet i 2016, og kravene til isolasjon og tetting ble strengere. Samtidig ble kravene til varmekilde endret. I nye eneboliger og andre småhus er det nok å ha elektrisk oppvarming og skorstein. Velger du luft-luft-varmepumpe som varmekilde, sparer du energi hver måned sammenlignet med elektriske panelovner.

Og selv om nye boliger trenger mindre varme fordi de er godt isolert, er det lønnsomt å investere i en luft-luft-varmepumpe. Den vil spare deg for mer i strømutgifter enn hva varmepumpen koster - lenge før du må bytte den ut. Dessuten er det et grønnere alternativ til oppvarming, så du gjør samtidig en innsats for miljøet.

Er det pollenfilter i varmepumper?

Toppmodellen Daiseikai 9 S har et aktivt elektrostatisk plasmafilter som effektivt renser luften og fjerner partikler som støv og pollen. Den har også Plasma Air Purifier, et avansert luftfilter som nøytraliserer uønsket lukt.

Varmepumpe kan være nyttig for deg med pollenallergi

Pollenfilter er ekstra nyttig for deg som har pollenallergi. Det krever dog regelmessig vedlikehold av filtrene for å få mindre pollenbelastning innendørs. Innedelen har også et grovfilter. Det bør du rengjøre minst to ganger i måneden.

Bruker du varmepumpens viftefunksjon og eventuelt kjøling, kan du sørge for bedre inneklima også i vår- og sommerhalvåret. Da slipper du å åpne vinduene for å få det svalt, og dermed får du mindre pollen inn.

Montering og installasjon

Hvor bør innedelen plasseres?

En forhandler vil alltid kunne hjelpe deg med en fornuftig plassering av varmepumpen.

Innedelen bør plasseres der varmebehovet er størst

Som regel er varmebehovet størst i stue og oppholdsrom. Avhengig av planløsning vil varmen også spre seg til rommene i nærheten.

Varm luft stiger. Hvis innedelen plasseres i nærheten av en trapp vil varm luft også søke til etasjen over. Og motsatt. Har du varmepumpen i kjølemodus, vil den kalde luften som spres ut i rommet synke. Har du en bolig med flere soner som skal varmes eller kjøles, kan du vurdere en luft-luft varmepumpe med to eller flere innedeler.

Plassering og montering utføres av autorisert personell

Autoriserte Toshiba-forhandlere vil gi gode råd om plassering av innedelen, som sikrer god effekt og et behagelig inneklima. Det er ulovlig å montere innedelen selv. Montering av varmepumpe må utføres av f-gass sertifisert installatør, noe alle våre forhandlere er.

Hvor bør utedelen plasseres?

En korrekt plassering av varmepumpens utedel er avgjørende for effektiv, stillegående og problemfri drift. Det er som regel enkelt å finne en eller flere egnede plasseringer for utdelen, men det er flere hensyn installatøren må ta.

 

Kan utedelen festes direkte på trevegg?

Det er ikke anbefalt å feste utedelen til en luft-luft varmepumpe direkte på trevegg.

Braketter på grunnmur eller frittstående stativ

I utedelen sitter det en kompressor som skaper vibrasjoner. Vibrasjonene kan igjen skape resonans i boligens konstruksjon som kan oppleves sjenerende. Installatøren etterstreber derfor å finne alternative steder å plassere varmepumpens utedel enn direkte på trevegg.

Vi anbefaler at utedelen plasseres med braketter på grunnmur eller på frittstående bakkestativ spesielt laget for varmepumper. Det bør alltid brukes vibrasjonsdempere. Uavhengig av vibrasjoner og fare for resonans, vil plassering av varmepumpe direkte på trevegg ikke ha noen betydning for drift og effekt.

Våre autoriserte forhandlere vil gi gode råd om plassering av utedelen, og du kan være trygg på at monteringen av varmepumen blir utført korrekt og i henhold til regelverket.

Kan innedelen monteres lavt på veggen?

Vi har varmepumper som er designet for å henge høyt på veggen, og andre som er designet for å henge lavt på veggen eller stå på gulvet.

Toshibas Gulvmodell

Toshiba Gulvmodell er en varmepumpe som er laget for gulvmontasje. Gulvmodellen har topp- og bunnspjeld slik at varmen kan fordeles akkurat slik du ønsker – langs gulvet eller oppover. Den er designet for å effektivt spre varmen i boligen, har høy ytelse ved lave utetemperaturer og avgir lite lyd.

Varmepumper for høy vegg kan også monteres lavere

Våre øvrige varmepumpe-modeller er i utgangspunktet designet for å henge høyt på veggen. Noen velger likevel å montere denne type varmepumper lavt på veggen. Dette er i utgangspunktet uproblematisk og erfaringene viser god og jevn varmefordeling i boligen.

Det er noen ting du må ta hensyn til. Temperaturen som blåser fra varmepumpen vil ved stort varmebehov være høy, og det er derfor viktig at gulvet tåler utblåsningstemperaturer på opptil 55 °C. Det er også viktig å passe på at møbler og annet interiør ikke er til hinder for spredning av varmen. Ønsker du å kjøre varmepumpen i kjølemodus, vil plassering lavt på veggen kunne gi lavere effekt siden den kalde luften synker.

Våre autoriserte forhandlere vil gi gode råd om plassering og valg av modell tilpasset ditt behov.

Kan jeg ha varmepumpe i garasjen?

Ja, du kan ha varmepumpe i garasjen hvis garasjen er godt isolert. En varmepumpe kan gi behagelig temperatur for deg som liker å bruke tid i garasjen, enten det er for å mekke bil eller drive med andre hobbyer. Da kan du også oppbevare ting som ikke tåler frost.

Betong, bil og dårlig isolering krever sitt

Mange garasjer har mye betong, særlig i gulvet. Da kreves det en god del energi for å varme opp, selv om du nøyer deg med 10 til 12 grader. Når en kald bil kjøres inn, vil den også ta mye av varmen i garasjen. I tillegg er garasjeporter ofte dårlig isolert slik at varmetapet er stort. Derfor bør du ikke velge de minste varmepumpe-modellene til garasjen.

En varmepumpe i garasjen kan senke luftfuktigheten litt ved å sende fuktig, oppvarmet luft ut gjennom ventiler eller luker. Har du problemer med fuktighet i garasjen din, bør du heller velge en effektiv avfukter.

Få gode råd om varmepumpe i garasje hos din lokale Toshiba-forhandler.

Har jeg lov til å installere eller demontere varmepumpen selv?

Kun sertifiserte fagfolk kan installere og demontere luft-luft varmepumper. For privatpersoner er det ulovlig å gjøre det selv.

F-gass sertifisering er påkrevd

Helt siden 1. september 2013 har det vært et krav om F-gass sertifisering for alle som skal montere, demontere og utføre visse typer service på varmepumper.

F-gass en er samlebetegnelse for fluorforbindelser som blant annet brukes i varmepumpens kjølemedium. Hovedmålet med kravet er å hindre utslipp av F-gasser som bidrar til global oppvarming. I en luft-luft varmepumpe sirkulerer kjølemediet i en lukket krets og utgjør ingen miljøtrussel dersom arbeidet utføres av fagfolk med rett kompetanse og utstyr. Både bedrift og personell skal være F-gass sertifisert. Uforsiktig håndtering av kjølemedium kan også medføre personskade.

Risiko for feil

For luft-luft varmepumper som ble montert før kravet ble innført, er det en overvekt av feil. Feilene skyldes ofte at rørkretsen ikke er ordentlig tett eller at vakuumering ikke er skikkelig utført. Over tid vil dette resultere i lav eller ingen effekt og i verste fall havari.

Dersom du har en varmepumpe som du eller noen andre har montert selv, og er usikker på om den fungerer optimalt, bør du kontakte en sertifisert montør for å få rettet eventuelle feil.

Montering og service utføres av autorisert forhandler

Er du interessert i en Toshiba luft-luft varmepumpe, ta kontakt med en av våre autoriserte forhandlere med gyldig sertifisering. De vil gi deg gode råd og utføre en sikker montering.

Har du allerede en Toshiba varmepumpe, kan du bestille service for å sikre lengst mulig levetid på varmepumpen din.

Hva er inkludert i en standard montering?

Få hus er like, og monteringen kan variere deretter. Vi har laget en oversikt over hva standard montering inkluderer. Avvik kan forekomme.

Hvordan behandles varmepumpen når den skal demonteres og kastes?

Få hjelp av en fagkyndig til å demontere og montere varmepumpen

Demontering av varmepumpen skal gjøres av en fagkyndig person med F-gass sertifisering. Kuldemediet og kompressorens smøremiddel tappes på egnet beholder og leveres inn til et godkjent mottak. Dersom tapping av kuldemediet ikke blir gjort riktig, vil det være fare for utslipp og dermed en miljøtrussel. Uforsiktig omgang med kuldemedium utgjør også fare for personskade.

Varmepumpen er EE-avfall

Resten av varmepumpen er klassifisert som EE-avfall og skal behandles deretter. Forhandleren du kjøpte varmepumpen av, er pliktig å ta gammelt utstyr kostnadsfritt i retur, men kan ta seg betalt for demontering og frakt til eget verksted.

Må jeg sende søknad for å få varmepumpe?

Ifølge byggeteknisk etat har du som boligeier normalt rett til å montere luft-luft varmepumpe uten å sende byggemelding eller søke kommunen.

Ingen regel uten unntak

Det kan likevel finnes unntak. Dette kan gjelde ved installasjon av varmepumpe på verne- og bevaringsverdige boliger. Dersom du eier en slik bolig bør du undersøke hvilke regler som gjelder.

Et annet unntak kan være dersom installasjon av varmepumpen fører til en vesentlig fasadeendring, for eksempel ved installasjon av flere varmepumper på en vegg eller når et borettslag monterer varmepumpe for alle boenheter.

Et borettslag kan ha restriksjoner om montering av varmepumpe i sine respektive forskrifter. Dette er som regel knyttet til estetikk eller utfordringer med lyd når boenhetene ligger tett. Undersøk med styret hvilke regler som gjelder.

En autorisert forhandler vil kunne bistå med råd og veiledning i tvilstilfeller.

Kreves det ansvarsrett etter plan- og bygningsloven for å få montert en varmepumpe?

Nei, det kreves ikke ansvarsrett etter plan- og bygningsloven for å montere luft-luft varmepumper i boliger.

Det er et mindre tiltak å installere luft-luft varmepumpe

At et firma har ansvarsrett betyr at det har kompetanse og godkjenninger for å påta seg visse arbeider som krever byggemelding der firmaet blir stående ansvarlige for at arbeidet er forskriftmessig utført. Installasjon av luft-luft varmepumpe karakteriseres som et mindre tiltak og det kreves normalt ikke byggemelding og heller ikke ansvarsrett fra utførende firma. Se også Må jeg søke kommunen eller mitt borettslag for godkjennelse før montering av varmepumpe?

For å montere luft-luft varmepumper kreves det derimot at firmaet og personen som utfører arbeidet er F-gass sertifisert. Våre autoriserte forhandlere har nødvendige godkjenninger for å installere luft-luft varmepumper.

Bruk og tips

Skal jeg skru av varmepumpen på natten?

Det er forståelig at mange vil kutte ned på strømforbruket og spare strøm der det er mulig. Hvis du ønsker å bruke mindre strøm, er ikke løsningen å skru av varmepumpen på natten eller for korte perioder. Varmepumpen bruker nemlig mer strøm når den starter opp igjen for å ta igjen temperaturfallet.

Varmepumpe på hytta

Har du varmepumpe på hytta bør du heller ikke skru den av. Når det er minusgrader ute, er det fare for frost i rom og vannrør. Med funksjonen "Vedlikeholdsvarme" slipper du å bekymre deg for frostskader. Da står varmepumpen og holder rommet/ hytta "varm" med en temperatur mellom 5 og 13 °C og bruker minimalt med strøm. Når du starter varmepumpen opp igjen, vil den bruke mindre strøm sammenlignet med om den hadde vært helt avskrudd.

La varmepumpen stå på

Vårt beste sparetips er å la varmepumpen kjøre. Unngå å skru den helt av, og minimer temperaturjusteringer så langt det lar seg gjøre. Hvis varmepumpen får jobbe jevnt og trutt, vil strømforbruket reduseres.

Skal jeg slå av varmepumpen når jeg ikke er hjemme?

Nei, senk heller temperaturen

Det er ingen grunn til å slå av varmepumpen når du ikke er hjemme. En Toshiba luft-luft varmepumpe er godt egnet til å holde grunnvarmen i boligen. Er du borte i lengre perioder kan du justere ned temperaturen.

Flere av våre varmepumper har også tidsstyring slik at du kan heve eller senke temperaturen etter ønskede intervaller, for eksempel på natten eller på dagtid når du er på jobb. Og med unntak av Toshiba Seiya AC, har alle våre modeller funksjonen "Vedlikeholdsvarme" for vedlikeholdstemperatur i perioder du er lengre borte. Denne funksjonen er spesielt lur dersom du har varmepumpe på hytta.

Vær oppmerksom på at dersom varmepumpen står i "Auto" vil den kunne sette i gang nedkjøling når du for eksempel fyrer i peisen. Det kan også skje på de tidene av året når det er kaldt om natten og solen varmer om dagen. Derfor kan det være lurt å la varmepumpen stå på "Oppvarming" (sol) når det er kaldt ute, og velge "Kjøling" (iskrystall) når du ønsker å kjøle ned boligen på for eksempel varme sommerdager.

Se våre varmepumper for å finne en modell som passer hos deg.

Skal jeg senke temperaturen om natten?


En Toshiba varmepumpe sørger for komfortabel temperatur uansett tid på døgnet. Med unntak av Seiya AC, har alle våre modeller funksjonen "Vedlikeholdsvarme" slik at du kan ha en lavere temperatur uten å måtte slå av varmepumpen. Når du skrur varmepumpen helt av, vil den bruke mer strøm når den skal starte opp igjen. Det slipper du med "Vedlikeholdsvarme".

Flere av modellene har dessuten funksjonen "Nattmodus" som gjør at varmepumpen justerer temperatur- og lydinnstillingene for optimal komfort når du skal sove. Denne kan være lur å skru på hvis du har varmepumpe på soverommet.

Du kan styre temperaturen på alle varmepumpene våre ved hjelp av fjernekontrollen som følger med, og via app for modellene som har wifi:

Skal jeg senke lydnivået på varmepumpen?

Ja, det er mulig å senke lydnivået. Du styrer det ved å justere på viftehastigheten.

Hastigheten på viften kan styres automatisk

Lyden kommer fra innedelens vifte som distribuerer varmen i boligen. Hvis viften er satt i "Auto" ved hjelp av fjernkontrollen vil viftehastigheten variere i takt med varmebehovet. Hvis varmebehovet øker vil viftehastigheten øke og avgi mer lyd på samme måte som den vil trinne seg ned når varmebehovet synker. Når temperaturen er noenlunde stabil ute og ønsket temperatur er oppnådd inne, vil viften normalt gå med lav hastighet og avgi lite lyd.

Hastigheten på viften kan endres manuelt

Du kan endre hastigheten på varmepumpens vifte via fjernkontrollen. Dette kan være aktuelt i situasjoner hvor du ønsker spesielt lav lyd. Vær oppmerksom på at varmedistribusjonen samtidig reduseres. Flere av våre Toshiba-modeller har i tillegg funksjon for ekstra lav lyd. Se brukermanual for mer informasjon om dette.

Toshiba luft-luft varmepumper har generelt lavt lydnivå. Med fornuftig plassering av innedelen er det få som opplever lyden som sjenerende.

Kontakt din lokale forhandler som vil kunne gi mer informasjon om varmepumper og lyd.

Hvordan bruker jeg fjernkontrollen?

Fjernkontrollen til en varmepumpe fra Toshiba gir mange muligheter. Du kommer langt med å lære deg seks knapper. Hvilke knapper det er, kan du lese mer om her.

Kan jeg bruke varmepumpe som aircondition?

Etterspørselen etter aircondition har økt. Spesielt gjelder dette i nyere hus som er godt isolert og som fort blir varme på sommeren. I tillegg har folk flest blitt mer vant til kjøling etter utenlandsreiser til varmere strøk hvor aircondition blir flittig brukt.

Alle Toshiba varmepumper kan brukes som aircondition. Ved hjelp av fjernkontrollen, kan du enkelt sette varmepumpen i kjølemodus.

Har du varmepumpen i "Automodus" vil den varme når det er kaldt, og gå som aircondition når det er kjølebehov.

Bruker lite strøm som aircondition

Varmepumpen bruker lite strøm når den går som aircondition. Årsaken er at det som regel er relativt liten temperaturforskjell man ønsker å oppnå, eksempelvis å senke temperaturen fra 30 °C til 23 °C. Det kreves lite strøm til varmepumpen for å oppnå det.

Kan varmepumpe brukes sammen med vedfyring?

Vedfyring og Toshiba luft-luft-varmepumpe er faktisk en god kombinasjon.

Unik peisfunksjon

De fleste av våre nyere Toshiba-modeller har en unik funksjon tilpasset det norske markedet kalt "Peisfunksjon". Denne aktiveres via fjernkontrollen. Med denne funksjonen blåser innedelen i bestemte hastigheter og mønster for å spre varme fra andre varmekilder som peis og ovn. Viften i varmepumpen fordeler varmen fra vedfyringen enda bedre slik at du får jevn og behagelig temperatur i boligen. Når ønsket varme er oppnådd, fortsetter viften for å distribuere varmen på en optimal måte.

Peisfunksjonen finnes på modellene Ask, Kontur, Signatur, Polar og Gulvmodellen.

Unngå å bruke "auto" samtidig

For andre modeller må du passe på at varmepumpen ikke står i "auto" når du fyrer med ved. Da risikerer du at varmepumpen begynner å kjøle når det blir varmere enn temperaturen du har stilt inn varmepumpen på.

Lurt med tilleggsvarme

Mange synes det er koselig å fyre med ved, og selv for deg som har varmepumpe kan det også være fornuftig med en ekstra varmekilde. Toshibas luft-luft varmepumper fungerer svært bra og avgir mye varme – også når det er kaldt. Det lønner seg dog å ikke velge modell kun basert på å dekke behovet når det er kaldest, fordi det som regel bare er noen få dager i året. Fordelene er større ved å velge en pumpe som passer ditt og boligens totale behov gjennom året.

Trenger jeg andre varmekilder enn varmepumpe?

Ja. Selv om alle Toshibas luft-luft modeller fungerer svært godt når det er kaldt ute, bør du påberegne tilleggsvarme med for eksempel peis eller panelovn på ekstra kalde dager. Men i de fleste tilfeller vil varmepumpen dekke hele varmebehovet.

Ta kontakt med en Toshiba forhandler som kan hjelpe deg med riktig modell for ditt behov.

Er det mulig å fjernstyre varmepumpen?

Alle luft-luft varmepumper fra Toshiba kan fjernstyres. For modeller uten integrert wifi, kan du kjøpe ekstrautstyr som kobles til varmepumpen. Da kan du styre den via app eller SMS. Ekstrautstyret får du kjøpt hos en av våre autoriserte Toshiba-forhandlere.

Nyere varmepumper som Toshiba Ask, Kontur, Signatur og Polar (sort modell) har integrert wifi. Det gir muligheten til å styre varmepumpen rett fra mobilen - uten noe ekstrautstyr.

Hvordan beskytte utedelen?

Mange velger å investere i et varmepumpehus eller varmepumpetak.

Beskyttelse mot snø, is og løv

Utedelen til en Toshiba luft-luft varmepumpe er utviklet for å tåle et tøft klima. Allikevel er det lurt å følge med, og passe på at ikke snø, is, løv eller annet hindrer god luftgjennomstrømning.

Varmepumpehus eller varmepumpetak

For ekstra beskyttelse og et mer diskré uttrykk kan du kjøpe tilbehør som varmepumphus eller varmepumpetak. Våre varmepumpehus leveres i metall eller tre og gir god beskyttelse mot snø, regn, vær og vind. I tillegg kan varmepumpehuset males i samme farge som fasaden slik at varmepumpen blir enda mer diskré. Tak til varmepumpen beskytter mot snø og regn.

Ta kontakt med din lokale Toshiba-forhandler dersom du ønsker beskyttelse til varmepumpens utedel.

Service og vedlikehold

Hvordan vedlikeholder jeg varmepumpen?

For at varmepumpen skal ha så lang levetid som mulig, er det viktig at du er nøye med å rense filteret jevnlig. Hvis du i tillegg bestiller service hos din lokale forhandler, vil du ha en varmepumpe som fungerer i mange, mange år. 

Slik vedlikeholder du varmepumpen.

Skal jeg vedlikeholde varmepumpen selv?

Ja. For at varmepumpen skal yte maksimalt og ha lengst mulig levetid, er det viktig at du regelmessig utfører vedlikehold.

Innedel

Kontroller luftfilteret regelmessig. Ta det ut og rengjør det med en støvsuger og/eller vask filtrene rene i såpevann. Skyll grundig i rent, rennende vann. Rengjør filteret minst hver tredje måned. Om du ser at filteret har mye støv etter tre måneder bør det rengjøres oftere. Hvor mye støv som ansamles avhenger av ulike faktorer, som f.eks. om du har husdyr.

Utedel

Du skal regelmessig gjennom hele året kontrollere at utedelen er fri for løv, beplantning, snø og andre ting. Du bør holde et ekstra godt øye på utedelen ved kraftig vind og/eller snøfall.

Her finner du en steg for steg guide om hvordan du selv vedlikeholder varmepumpen din.

 

Varmepumpen fungerer ikke, hva gjør jeg?

Det kan være ulike årsaker til at varmepumpen ikke fungerer. Gå gjennom følgende sjekkliste om du opplever problemer med varmepumpen:

  • Har varmepumpen strøm? Sjekk at kontakten står i og/eller at sikring ikke har gått
  • Er det et strømbrudd i boligen?
  • Opplever du problemer rett etter at varmepumpen har blitt skrudd på? Enheten bruker som regel 3 minutter på klargjøring, da stopper kompressoren i utedelen. Systemet vil deretter bruke noen minutter før den kan avgi varme og starte viften i innedelen igjen.
  • Er det rett etter at varmepumpen ble skrudd av? For å beskytte enheten, kan den ikke starte igjen før det har gått 3 minutter.
  • Er "Timer PÅ" valgt? Klimaanlegget stopper automatisk etter forhåndsinnstilt tid.
  • Hvordan er viften stilt inn? Stille- eller økomodus kan gi problemer med å oppnå ønsket temperatur.
  • Kontroller at det er riktig type og fungerende batterier i fjernkontrollen, samt at batteriene er satt i korrekt. Skjermen på fjernkontrollen vil aktiveres når den blir skrudd på.
  • Sikter du mot innedelen med fjernkontrollen? Innendelen lager en lyd når den mottar et signal fra fjernkontrollen.
  • Er utedelen fri for snø og is? Rim er ok, men undersøk om snø eller is tetter utedelen.
  • Hvis det er dannes rim på utedelen vil systemet kunne aktivere automatisk avriming. Når dette skjer kan varmluften fra innedelen stoppe mens utedelen slipper ut vann eller damp.
  • Er innedelens grovfilter rengjort?

Disse er kun generelle sjekkpunkter. Se brukermanualen for veiledning for din Toshiba varmepumpe. Du kan få rask hjelp av oss på chat, eventuelt kontakt din forhandler for hjelp.

Hva skjer med varmepumpen ved strømbrudd?

Automatisk oppstart

Ved strømbrudd vil varmepumpen stoppe. Når strømmen kommer tilbake vil varmepumpen automatisk starte opp i den samme modusen som den stod i før strømbruddet.

Innstillinger du eventuelt har gjort på viftehastighet beholdes, mens innstillinger gjort på spjeld blir ikke lagret og vil gå tilbake til fabrikkinnstillingene.

Visste du at du kan forsikre varmepumpen din?

Dersom varmepumpen ikke starter automatisk

Det kan skje at varmepumpen ikke starter automatisk etter strømbrudd, noe som ofte innebærer at funksjonen for automatisk oppstart ikke er aktivert eller er deaktivert.

For å aktivere funksjonen:

  • Hold inne «RESET»-knappen på innedelen i 3 sekunder (NB! ikke «PRESET»-knappen på fjernkontrollen).
  • Du vil høre tre pip og lampen starter å blinke.
  • Skru deretter på varmepumpen.

For å forsikre deg om at automatisk oppstart nå fungerer, la varmepumpen gå i noen minutter, ta sikringen og sjekk at varmepumpen starter opp automatisk når strømmen er tilbake.

Om varmepumpen er skrudd av ved strømbruddet, vil den ikke skru seg på igjen når strømmen kommer tilbake.

Det er is og rim på utedelen. Hva gjør jeg?

Automatisk avriming

Det er ikke unormalt at rim eller is legger seg på utedelen når det er kaldere enn 5 °C ute. Varmepumpen vil etter behov kjøre en automatisk avriming for å fjerne isen. Mengden is og rim på utedelen avhenger av værforhold, plassering og hvor mye varme som varmepumpen produserer.

Hold varmepumpen fri for is og snø

Is og snø på bakken må ikke dekke utedelens underside. I enkelte tilfeller kan det likevel bygge seg opp så store mengder is at varmepumpen ikke klarer å fjerne dette selv. Har det kommet is på selve utedelen, skal du ikke bruke verktøy for å fjerne isen. Det kan oppstå skader som ikke dekkes av garantien. Da bør du sette varmepumpen i "kjøledrift". Undersøk først at utedelens vifte ikke sitter fast i isen. Følg med på utedelen og avslutt kjøling når isen blir borte.

Hvis du har kjørt "kjøledrift" uten at isen forsvinner, kan det hende at du trenger profesjonell hjelp. Skru derfor av varmepumpen og kontakt din forhandler for videre hjelp.

Beskytt utedelen

For å minimere at det samler seg is og snø på utedelen, anbefaler vi et av våre godkjente varmepumpetak, varmepumpehus i impregnert tre eller varmepumpehus i metall som beskyttelse. Dette vil også forlenge varmepumpens levetid. Med andre ord; ingen dum investering. Is, rim og snø er tross alt ganske vanlig i dette landet. Snakk med din lokale forhandler for pristilbud på varmepumpehus eller -tak.

Hvor ofte bør jeg ha service på varmepumpen?

Service annethvert år

For å sikre best mulig drift og lengre levetid, anbefaler vi at du får utført service på varmepumpen din annethvert år. Finn ut hva en service bør inneholde. Når du i tillegg selv utfører jevnlig vedlikehold på varmepumpen, forlenger du levetiden ytterligere. Vi mener det er en god investering for fremtiden. 

Inngå serviceavtale

Vi anbefaler å inngå en serviceavtale med forhandleren din. Da får du en profesjonell periodisk sjekk, og blir kontaktet når tiden er inne for ny service. Du slipper med andre ord at det går i glemmeboken.

Service utført av autorisert forhandler

Bestill service til varmepumpen din hos forhandleren som installerte den, eller finn en lokal autorisert forhandler.

Hva inneholder en service?

Det viktigste du kan gjøre for varmepumpen din, er å rense filteret jevnlig. Deretter bør du få utført service på den, gjerne annenhvert år. Da vil du forlenge dens levetid. Service gjort av en fagkyndig person er en omfattende jobb. Her finner du en oversikt over noe av det en service inneholder.

Service gjøres av autorisert forhandler

Ønsker du å få utført en service på din Toshiba varmepumpe, kontakt forhandleren som monterte varmepumpen eller finn en lokal autorisert forhandler. Hvis du inngår en service-avtale, slipper du å "glemme det".

Om reklamasjon

Kontakt først din forhandler

Dersom du opplever feil eller mangler med varmepumpen produktet, gjelder reklamasjonsretten ved forbrukerkjøp ifølge Forbrukerkjøpsloven i inntil 5 år etter leveringsdato (ekstern side). Reklamasjoner stilles normalt til Toshiba-forhandleren som solgte varmepumpe-anlegget.

Dersom forhandleren ikke lenger er i drift, som følge av konkurs for eksempel, kan du som forbrukerkunde reklamere mot bakenforliggende ledd i salgskjeden som beskrevet i Forbrukerkjøpsloven § 35 (ekstern side).

Reklamasjonsretten i 5 år gjelder for salg til privatpersoner. For salg til næring gjelder Kjøpsloven eller egne avtaler.

Reklamasjonsretten gjelder ikke ved:

  • Skader som er påført produktet etter igangkjøring.
  • Problemer som skyldes feilaktig installasjon eller bruk av varmepumpen, manglende vedlikehold eller tilsyn ifølge instruksjoner i brukermanual eller instruksjoner gitt av installatør.
  • Reparasjon utført av ikke-sertifisert personell og/eller ved bruk av uoriginale deler.
  • Slitasje eller feil som skyldes påvirkning av salt.
  • Midlertidig driftstans eller skader som skyldes spesielle værforhold.
  • Forringelse som skyldes normal slitasje utenfor lovfestet reklamasjonsfrist eller utenfor eventuell forlenget reklamasjonsfrist gitt i avtale med importøren ABK-Qviller AS.
  • Produkter solgt utenom offisiell salgskanal i Norge.
  • Eventuelle skader på bygningskropp, følgeskader av enhver art samt tredjemannsinteresser.
  • Problemer som oppstår etter demontering/remontering av varmepumpen.

Utvidet trygget med forsikring på varmepumpe

Visste du at du kan forsikre varmepumpen i opptil 16 år? De første 5 årene etter at varmepumpen er montert er dessuten kostnadsfritt - du får en utvidet garanti! Mer om varmepumpeforsikring.

Kan jeg forsikre varmepumpen min?

Forsikrer du den nye varmepumpen din, gjør du en ekstra god investering. Med varmepumpeforsikring er varmepumpen din sikret mot uforutsette skader fra dag én.

Les mer om hvorfor det er lurt å ha varmepumpeforsikring.

Ord og uttrykk

Hva betyr SCOP/ årsvarmefaktor?

Årsvarmefaktor beskriver en varmepumpes evne til å spare energi gjennom hele året.

En varmepumpe leverer mer varme enn den bruker i strøm, fordi den henter varme fra omgivelsene. Hvor mye mer varme den avgir, avhenger blant annet av temperaturen ute. Derfor er det vanlig å se på forholdet mellom avgitt varmeenergi og tilført strøm i løpet av et år. Det kalles årsvarmefaktor/ SCOP.

SCOP – forholdet mellom tilført energi og avgitt varmeenergi

Teoretisk årsvarmefaktor (Seasonal Coefficient of Performance) finner du på energimerket. SCOP er beregnet ut fra fabrikkdata. Den angir hvor mye mer varme en varmepumpe i beste fall kan levere, sammenlignet med hva den bruker i strøm. I praksis er det vanskelig å oppnå så høye tall i virkeligheten.

Dobbelt så høy årsvarmefaktor betyr ikke at du sparer dobbelt så mye strøm sammenlignet med tidligere oppvarming. Med årsvarmefaktor på 3 kan du i beste fall spare 67% strøm med varmepumpen, sammenlignet med å bruke strøm til oppvarming. Med årsvarmefaktor på 6 kan du spare inntil 83 %. Det sier altså noe om det teoretiske potensialet for energisparing, og jo høyere SCOP-verdi jo høyere potensial.

Hva betyr COP/ effektfaktor?

Effektfaktoren sier noe om hvor effektiv varmepumpen er til å produsere varmeenergi.

Angir forholdet mellom avgitt effekt og tilført effekt

Effektfaktor eller varmefaktor, ofte referert til som COP (Coeffiicient of Performance), angir forholdet mellom varmepumpens avgitte varmeeffekt og varmepumpens tilførte effekt fra strømnettet. Effektfaktoren sier altså noe om hvor effektiv varmepumpen er til å produsere varmeenergi.

Hvis varmepumpen varmer opp inneluften med en effekt som utgjør 4000 watt, mens strømforbruket i varmepumpen er 1000 watt, er effektfaktoren 4. Jo høyere effektfaktoren er, jo høyere besparelse.

Oppgis ofte ved gitte ute- og innetemperaturer

Effektfaktoren oppgis ved gitte ute- og innetemperaturer. Vanlig praksis er 20 °C inne og ulike temperaturer ute. Ved 7 °C ute, oppgis effektfaktoren som nominell. Nominell effektfaktor er effektfaktoren ved normal drift som normalt ligger på 40-50 % av kapasiteten. Ved lavere temperaturer oppgis effektfaktor ved maks kapasitet.

For eksempel har Kontur 25 nominell effektfaktor ved 7 °C på 5,42 og maks effektfaktor ved -15 °C på 2,33. Dette betyr at varmepumpen ved en utetemperatur på -15 °C gir 2,33 ganger tilbake varmeenergi i forhold til det den får tilført av effekt fra strømnettet.

Også viktig å se på avgitt varmeeffekt og årsvarmefaktor

Hvis du skal vurdere varmepumpens evne til å spare strøm, må du også se på avgitt varmeeffekt, og årsvarmefaktor (SCOP) som angir hvor effektiv varmepumpen er gjennom et helt år når temperaturendringer er hensyntatt.

Ta kontakt med en av våre forhandlere, så får du hjelp til å finne varmepumpen som vil gi deg mest besparelse hos deg.

Hva er F-gass sertifisering?

EU krever at alle som monterer varmepumper med kuldemedier som inneholder fluorholdige klimagasser, må være "F-gass" sertifisert. Sertifiseringen innebærer at det stilles spesifikke krav til forsvarlig håndtering og lekkasjekontroll.

Alle våre forhandlere er F-gass sertifiserte.

Les mer om F-gass forordningen på ReturGass sine hjemmesider (ekstern side, åpnes i ny fane).

Hva er trinnløs regulering/ inverter?

Trinnløs regulering gir økt komfort, effektivitet og levetid for varmepumpen

En varmepumpe med inverterteknologi har kompressor med trinnløs regulering. Kompressoren er varmepumpens motor, og når reguleringen er trinnløs vil den regulere hastigheten etter behov.

Er det varmt ute og lite varmebehov vil den trinne seg og gå med lavt pådrag. Når det blir kaldere og varmebehovet øker, vil den trinne seg opp og øke hastigheten.

Alternativet til inverter er av/på-teknologi. Varmepumper med av/på teknologi går med fullt pådrag til ønsket temperatur er oppnådd, så slår den seg av og venter til temperaturen har sunket med et visst antall grader før den slår seg på igjen.

Varmepumper med inverter og trinnløs regulering er mer energieffektive, gir jevnere temperatur og høyere komfort. Samtidig har de lenger levetid siden man slipper mange start og stopp på kompressoren. Alle våre luft-luft varmepumper er inverterstyrt.

Det var Toshiba som fant opp inverterteknologien til varmepumper.

Hva er nordisk modell?

Nordisk modell for luft-luft varmepumper (også kalt Nordic Design) er varmepumper spesielt tilpasset røffere værforhold enn resten av Europa. Tre ting er ekstra viktig.

  1. En nordisk modell skal virke godt i kulda. De fleste nordiske modellene har testet spesielt god drift helt ned mot - 25 °C (noen - 30 °C), men varmer også ved enda lavere temperaturer.
  2. En nordisk modell skal ha effektive og robuste løsninger for avriming. Fuktighet i uteluften danner rim på utedelen til luft-luft varmepumper når det er kaldere enn ca +5°C. Denne rimen må fjernes med jevne mellomrom. Toshiba varmepumper gjør dette automatisk ved å snu prosessen i varmepumpen slik at den henter varme fra inneluft til å smelte rim og is. Vannet fra denne avrimingen må renne bort i stedet for å fryse, så utedelen på Toshibas nordiske modeller har ferdig montert varmekabel i bunnpannen.
  3. En nordisk modell skal gi høy energisparing i løpet av året. Et viktig tall å se på, er årsvarmefaktor som forteller hvor mye mer varme den gir i løpet av et år enn det den bruker av strøm

Hva er avgitt varmeeffekt?

Varmeeffekten er en av mange måleenheter som brukes for varmepumper, og viser til hvor mye varme varmepumpen leverer ved en gitt temperatur. Varmeeffekt oppgis gjerne i watt. Den avgitte varmeeffekten avtar når utetemperaturen synker.

Toppmodellen Toshiba Kontur 35 har for eksempel en avgitt varmeeffekt på opptil 7700 W ved 7 °C og 5200 W ved -15 °C. Til sammenligning har den rimeligere modellen Toshiba Seiya Nordic 25 en avgitt nominell varmeeffekt på 2600 W ved -15 °C. Det er med andre ord forskjell i avgitt varmeeffekt på disse to, og toppmodellen vil dekke et større varmebehov uten behov for tilleggsvarme.

Når du skal velge varmepumpe er det viktig å avklare med forhandleren hvilket varmebehov boligen din har. Ut i fra denne informasjonen, vil forhandleren kunne anbefale modell og størrelse på varmepumpe. På de aller kaldeste dagene, kan det hende at du må ty til tilleggsvarme.

Hva er virkningsgrad for en varmepumpe?

Virkningsgraden for en varmepumpe er vanligvis 30 til 50 %, men den sier ikke noe om hvor mye energi du kan spare med varmepumpe.

Virkningsgrad er et tall mellom 0 og 1, eller mellom 0 og 100 %. Den forteller hvor mye av tilført energi en maskin klarer å utnytte. I forbrenningsmotorer, er for eksempel virkningsgraden opp til 24 %. For en varmepumpe er den normalt mellom 30 og 50 % - men dette er strengt tatt bare interessant for de som utvikler varmepumper.

Virkningsgrad og effektfaktor (COP) for en varmepumpe er ikke det samme, men mange blander begrepene. Effektfaktor (COP) forteller hvor mye varmeeffekt en varmepumpe, i forhold til hvor mye elektrisk effekt den tilføres. Effektfaktor er øyeblikksverdier.

Hvis du lurer på hvor effektivt en varmepumpe produserer varme, bør du sjekke årsvarmefaktor (SCOP). Den forteller hvor mye varme en varmepumpe leverer i løpet av året, i forhold til hvor mye elektrisk energi den bruker. Årsvarmefaktoren beskriver altså det teoretiske sparepotensialet til en varmepumpe i løpet av et år.

Priser

Hva koster en varmepumpe?

En god luft-luft varmepumpe koster fra 20 000 kroner og oppover, alt etter hvilken modell du trenger, størrelse og antall innedeler. Varmepumpen vil spare deg for fremtidige energikostnader, så det er en investering som lønner seg for de aller fleste.

Hva koster en standard montering?

Få hus er like, og prisene for montering kan variere deretter. Trenger du montering utover standard, må du regne med å måtte gi litt mer. En standard montering for en luft-luft varmepumpe med én innedel koster normalt rundt 5 500 kroner. For en varmepumpe med to innedeler er prisen omkring 9 000 kroner. Monteringen vil vanligvis ta noen timer.

Kan jeg kjøpe varmepumpe på avbetaling?

Varmepumpe er en veldig god investering som gir bedre inneklima og reduserer strømforbruket. Men vi forstår at det kan være en kostbar investering. For de som vil unngå de store engangskostnadene, kan løsningen være å kjøpe varmepumpe på avbetaling.

Kan jeg få tilskudd til varmepumpe?

Enovatilskuddet er en statlig støtteordning for energitiltak privatpersoner gjør i sine helårs- og fritidsboliger. For installasjon av luft-luft-varmepumpe er det ingen tilskuddsordning fra Enova.

Statlig støtte for energiøkonomisering og tilrettelegging for bruk av fornybar energi forvaltes av Enova gjennom deres tilskuddsordninger. Enova har per i dag ingen direkte tilskuddsordning for installasjon av luft-luft-varmepumpe. Årsaken er blant annet at økonomien i å investere i luft-luft-varmepumpe er så god at markedet ikke trenger stimulans. Likevel er det lurt å investere i en luft-luft-varmepumpe, siden den kan kombineres med andre energitiltak som støttes av Enova.

Les hva som gir tilskudd på Enova sin nettside (ekstern side).