Loading image...

Ikke skru av varmepumpen for å spare strøm

Det er ingen grunn til å skru av varmepumpen på natten hvis hensikten er å spare strøm. Varmepumpen bruker mer strøm for å starte opp igjen dagen etter for å ta igjen temperaturfallet som har vært i løpet av natten.

Når kuldegradene kryper nedover, og strømprisene peker oppover, er det mange som ønsker å redusere strømforbruket. Det er forståelig. Men å skru varmepumpen helt av, har sjeldent noen hensikt dersom den skal skrus på igjen kort tid etter.

Jevn temperatur

Lar du varmepumpen kjøre med jevn temperatur døgnet rundt, bruker den totalt mindre strøm. Dersom du skrur varmepumpen av og på, eller justerer varmen opp og ned flere ganger i løpet av et døgn, vil den bruke mer strøm.

Er det minusgrader ute, bør du velge manuell viftehastighet og ikke automatisk viftehastighet. Du stiller inn den temperaturen du ønsker, og justerer deretter viftehastigheten opp eller ned. Høyere viftehastighet fordeler varme bedre. Merk at dette gjelder for viften, og ikke «Driftsmodus». På vinteren skal driftsmodus stå på oppvarming («sol», altså varme). Dersom du endrer driftsmodus til "automatisk", risikerer du at varmepumpen begynner å kjøle ned boligen når du heller ønsker å ha det varmt.

Skal du reise bort?

Har du varmepumpe hjemme og reiser bort et døgn eller en helg, er det ingen grunn til å sette ned temperaturen eller skru varmepumpen helt av. Varmepumpen har bedre av å holde en jevn temperatur for å holde strømkostnadene nede. Skal du være lengre borte, kan du senke temperaturen for å spare strøm. Bare ikke skru varmepumpen helt av på vinterstid.

Vedlikeholdsvarme

Har du varmepumpe på hytta, bør du aktivere den nyttige funksjonen «Vedlikeholdsvarme». Du kan stille inn en vedlikeholdstemperatur mellom 5 og 13 °C, slik at hytta holder en jevn temperatur, mens varmepumpen bruker minimalt med energi. Da kan du bekymre deg mindre for frost og frosne rør, og hytta varmes raskere opp når du skrur opp temperaturen igjen. Du kan selvfølgelig bruke «Vedlikeholdsvarme» på varmepumpen både på hytta og hjemme. Med unntak av Toshiba Seiya AC, har alle våre varmepumper funksjonen «Vedlikeholdsvarme».

Fyre med ved

Dersom du fyrer med ved på de kaldeste dagene, kan varmepumpen hjelpe deg å spre varmen, og samtidig spare strøm. Aktiverer du funksjonen «Peismodus», gjør den nettopp dette. Når rommet har nådd den ønskede temperaturen, fortsetter viften i varmepumpen å spre varmen i rommet og boligen. Varmen ville ellers gått rett opp i taket.

Full kontroll

Varmepumpene våre kommer med en fjernkontroll som gjør det enkelt å skru av og på funksjoner og å justere temperaturen akkurat som du ønsker. Noen av modellene har dessuten integrert wifi, noe som gjør det enda enklere. Med en egen app, kan du nemlig styre temperaturen fra mobilen når du er på vei hjem eller til hytta. I appen har du full kontroll.

Mer om varmepumpe og strømsparing