Loading image...

Kan jeg installere eller demontere varmepumpen selv?

Kun sertifiserte fagfolk kan installere og demontere luft-luft varmepumper. For privatpersoner er det ulovlig å gjøre det selv.

F-gass sertifisering er påkrevd

Helt siden 1. september 2013 har det vært et krav om f-gass sertifisering for alle som skal montere, demontere og utføre visse typer service på varmepumper.

F-gass en er samlebetegnelse for fluorforbindelser som blant annet brukes i varmepumpens kjølemedium. Hovedmålet med kravet er å hindre utslipp av F-gasser som bidrar til global oppvarming. I en luft-luft varmepumpe sirkulerer kjølemediet i en lukket krets og utgjør ingen miljøtrussel dersom arbeidet utføres av fagfolk med rett kompetanse og utstyr. Både bedrift og personell skal være F-gass sertifisert. Uforsiktig håndtering av kjølemedium kan også medføre personskade.

Risiko for feil

For luft-luft varmepumper som ble montert før kravet ble innført, er det en overvekt av feil. Feilene skyldes ofte at rørkretsen ikke er ordentlig tett eller at vakuumering ikke er skikkelig utført. Over tid vil dette resultere i lav eller ingen effekt og i verste fall havari.

Dersom du har en varmepumpe som du eller noen andre har montert selv, og er usikker på om den fungerer optimalt, bør du kontakte en sertifisert montør for å få rettet eventuelle feil.

Montering og service utføres av autorisert forhandler

Er du interessert i en Toshiba luft-luft varmepumpe, ta kontakt med en av våre autoriserte forhandlere med gyldig sertifisering. De vil gi deg gode råd og utføre en sikker montering. Fyll ut skjema under, så blir du kontaktet innen kort tid!

Har du allerede en Toshiba varmepumpe, kan du bestille service for å sikre lengst mulig levetid på varmepumpen din.

Bli kontaktet av din lokale forhandler

Finn nærmeste forhandler

I vår personvernerklæring kan du lese hvordan vi behandler dine personopplysninger.