En lønnsom investering
Luft-luft varmepumper har blitt svært populære i Norge med over 1,6 millioner installerte enheter (ekstern lenke). Potensialet for energisparing og strømsparing er likevel stort. I en gjennomsnittsbolig i Norge går så mye som 55% av energien til oppvarming. Bytter du fra elektrisk oppvarming til luft-luft varmepumpe, kan du redusere strømforbruket med opptil 60%. Dette gjør den til en svært lønnsom investering.
Luft-luft varmepumper egner seg godt for leiligheter, hus og hytter med elektrisk oppvarming, som for eksempel panelovner. Har du en relativ åpen planløsning, vil varmepumpen være enda mer effektiv da varmen fordeles jevnere.
Perfekt for nybygg, oppussing eller oppgradering
Skal du bygge ny bolig, pusse opp eller planlegger å kjøpe nye panelovner, bør du absolutt vurdere en luft-luft varmepumpe – spesielt hvis du ikke har et vannbårent system eller ønsker å investere i det. Varmepumpen er enkel å installere, krever ingen store inngrep i boligen og gir raskt lavere oppvarmingskostnader.
Ved nybygg, er det mye som skal planlegges og mange avgjørelser som må bli tatt. Da er det lurt å tenke på oppvarmingsløsning tidlig i prosessen. Hvis varmepumpen blir en integrert del av planleggingen, kan du nyte fordelene med bedre inneklima og lavere energiutgifter i mange år fremover.
Varmepumpe og andre oppvarmingsløsninger
Sammenlignet med panelovn og vedfyring gir en luft-luft varmepumpe betydelige besparelser. Panelovnen konverterer elektrisitet direkte til varme, noe som gir en effektivitet på 100 %. En varmepumpe kan levere opptil 5 ganger mer varme for den samme mengden elektrisitet. Det betyr at du kan redusere strømforbruket til oppvarming med hele 50-60%.
Vedfyring har sine fordeler, og ingenting er som å varme seg foran peisen en kald vinterdag. Likevel krever oppvarming med vedfyring både innkjøp og lagring av ved, i tillegg til vedlikehold av peisen. For at vedfyring skal lønne seg økonomisk, må du ha tilgang til veldig billig eller gratis ved – noe som ikke er tilfelle for alle. En varmepumpe gir derimot jevn varme gjennom hele sesongen og krever lite vedlikehold. Peisen kan fortsatt brukes som et hyggelig supplement på ekstra kalde dager.
Få mest mulig ut av din luft-luft varmepumpe
En varmepumpe bør tåle temperaturene der du bor.
For å sikre mest mulig energisparing og effektivitet, er det et par viktige faktorer du bør se nærmere på.
- Energiklasse: Velg en varmepumpe med høy energimerking (A++ eller høyere). Energimerkingen gir deg en indikasjon på hvor effektiv varmepumpen er.
- SCOP: Årsvarmefaktor/ SCOP-verdi (Seasonal Coefficient of Performance) angir hvor mye varme en varmepumpe kan levere, sammenlignet med hva den bruker i strøm. Jo høyere SCOP, jo bedre.
- Fabrikkgodkjenning: Velg en modell som fungerer effektivt selv ved lave temperaturer, spesielt viktig om du bor et sted med kalde vintre. De beste modellene yter godt ved iskalde -25 °C eller -30 °C (og fortsetter å avgi varme ved enda lavere temperaturer).
- Se teknisk informasjon for alle våre luft-luft varmepumper
Langsiktige besparelser med en energieffektiv varmeløsning
Selv om selve varmepumpen og monteringen har en høyere engangskostnad enn panelovner, er det viktig å se på de langsiktige besparelsene. De lavere strømregningene vil raskt veie opp for investeringen, og varmepumpen vil ha betalt seg ned typisk innen 5-6 år. Etter dette kan du nyte lavere strømregninger år etter år. Dette gjør varmepumpen til en svært lønnsom og fremtidsrettet investering.
Hvilken varmepumpe passer best?
Valg av varmepumpe avhenger blant annet av boligens størrelse, husholdningens varmebehov og selvfølgelig ditt budsjett. For å finne den beste løsningen for din bolig, bør du snakke med fagfolk. Ta kontakt med en av våre autoriserte forhandlere, så vil du få råd og veiledning, samt et komplett pristilbud om hvilken varmepumpe som passer best.
Velger du en Toshiba varmepumpe som oppvarmingsløsning, gjør du en fremtidsrettet investering. Det er en lønnsom, energieffektiv og miljøvennlig måte å holde varmen på. Bestill en gratis befaring i dag!