Selv om en varmepumpe går på strøm, kan det likevel være mye å spare sammenlignet med å varme opp boligen med vedfyring. Ifølge et regnestykke fra Enova bruker en vanlig enebolig rundt 25 000 kWh per år (ekstern lenke). Med en luft-luft varmepumpe kan du spare rundt 4 800 kWh i året. Med en gjennomsnittlig strømpris på 250 øre per kWh, fratrukket strømstøtte, vil du spare omtrent 12 000 kroner per år, eller hele 180 000 kroner i løpet av 15 år.
Veden må være veldig billig
Du må ha tilgang på veldig billig ved for at det skal være like billig å varme opp boligen med vedfyring som med en varmepumpe. Enova har regnet ut at kostnaden per kWh for oppvarming av et rom med varmepumpe, når gjennomsnittsprisen på strøm er 250 øre per kWh, er 62,5 øre. Det betyr at en 40 liters vedsekk på 15 kilo da må koste bare 32,5 kroner. Hvis du har tilgang på så billig ved, er du heldig.
Regnestykket til Enova tar utgangspunkt i at du bruker en nyere og rentbrennende vedovn og utnytter 80 % av brennverdien, som er på 4,3 kWh per kilo ved. De har også tatt utgangspunkt i at en varmepumpe leverer fire ganger så mye varme som hva den bruker av strøm i løpet av et år, noe som tilsvarer 75 % avslag på strømprisen. Med andre ord vil det alltid lønne seg å bruke en varmepumpe fremfor å varme opp boligen med vedfyring.
Det er ingen tvil om at det er ekstra kos å varme seg foran peisen.
Men på ekstra kalde vinterdager kan vedfyring være et godt supplement til varmepumpen. I tillegg er det jo koselig å fyre med ved, enten du har en vedovn eller en peis. Setter du varmepumpen i “Peismodus” vil den hjelpe deg med å spre den gode varmen fra vedfyringen rundt om i hele boligen.
Varmepumper er mindre skadelige for miljøet
Et viktig aspekt er også at vedfyring fører til utslipp av både røyk og partikler, som kan være skadelig for miljøet. Vedfyring gir heller ikke en like jevn og stabil varme som du får ved å bruke en varmepumpe. Dessuten er det jo en del mer jobb med å fyre med ved. Det er en grunn til at det sies at veden varmer tre ganger: når du hugger den, når du bærer den og når du brenner den. Når det er sagt, kan du i tillegg bruke en varmepumpe som aircondition på varme sommerdager.
Flere gode grunner til å velge luft-luft varmepumpe
En luft-luft varmepumpe utnytter energi fra luften ute, selv om det er kaldt, og omgjør den til varme som blåses inn i boligen. Våre mest avanserte varmepumper kan varme opp boligen selv om temperaturen er helt nede i -30 °C.
En luft-luft varmepumpe egner seg godt for boliger som bruker mer enn 15 000 kWh per år. Hvis du i tillegg bor i et område med forholdsvis milde vintre, eller har lang fyringssesong, er varmepumpe den mest lønnsomme løsningen. Dette gjelder særlig hvis du bruker panelovner til oppvarming og har en åpen planløsning hvor varmen fordeles fritt.
Toppmodellen Toshiba Ask takler de kaldeste temperaturer og er svært energieffektiv. Last ned appen og følg med på strømforbruket.
Flere grunner til å velge en luft-luft varmepumpe:
- enkel å installere, og passer til de fleste boliger.
- reduserer oppvarmingskostnadene.
- relativt billige med tanke på hvor mye strøm du sparer.
- den kan kjøres i revers og fungere som aircondition om sommeren.
- den sørger for jevn varme og gjør inneklimaet bedre.
Hva koster en luft-luft varmepumpe?
Ifølge Enova, koster en god luft-luft varmepumpe et sted mellom 18 000 og 30 000 kroner, inkludert montering (ekstern lenke). Levetiden på en varmepumpe er normalt 12-15 år.
Vi har modeller og størrelser i ulike prisklasser. Snakk med en av våre autoriserte forhandlere og få et uforpliktende tilbud på varmepumpe – tilpasset behovene du og din bolig har.