Bruker en varmepumpe mye strøm?
Hvor mye strøm en varmepumpe bruker kommer an på flere ting som størrelse, modell, planløsning og lokalt klima. Vanligvis er strømforbruket til en luft-luft varmepumpe mellom en tredjedel og en fjerdedel av energien som kreves av vanlig elektrisk oppvarming.
Varmepumper bruker strøm for å hente gratis varme fra omgivelsene. En luft-luft varmepumpe henter energien fra uteluften og omgjør den til varme på vinteren, og kjøling på sommeren. En varmepumpe er svært energieffektiv, og skaper mer energi enn det den bruker selv.
Installasjon av en luft-luft varmepumpe fra Toshiba krever ingen store inngrep i boligen, og fører med seg mange fordeler. I tillegg til imponerende varme- og kjøleeffekt, lavt lydnivå og elegant design, kan du forvente bedre inneklima, redusert strømforbruk og lavere strømregninger.
Sjekk ut våre luft-luft varmepumper
Varmepumpe reduserer strømforbruket
– Det er umulig å svare på hvor mye strøm en varmepumpe bruker. Jeg pleier å snu på det og si at den bruker en tredjedel eller en fjerdedel av det vanlig elektrisk oppvarming vil bruke, sier Toshiba-forhandleren Kenneth Flatmo hos Flatmo Inneklima i Feiring. I løpet av et år vil en varmepumpe tilpasset nordisk klima normalt gi tre til fire ganger så mye varme som hva den bruker av strøm.
Strømforbruket til en varmepumpe vil variere. Ulike modeller og størrelser bruker ulik mengde strøm. Strømforbruket avhenger også av hvor du bor og hvordan du bruker varmepumpen. En varmepumpe som skrus av og på, bruker mer strøm enn en varmepumpe som får jobbe jevnt og trutt gjennom hele døgnet.
På et generelt grunnlag kan vi si at varmepumpen vil bruke minst strøm dersom du bor et sted der det er kaldt (men ikke iskaldt), boligen er godt isolert og boligen har en planløsning som gjør at varmen fordeler seg jevnt utover.
Bruker mindre også i minusgrader
Er du bekymret for strømforbruket til varmepumpen når det er skikkelig kaldt? Det skjer gjerne samtidig med at strømprisene er på sitt høyeste. Da er det også mindre varme å hente i uteluften, og strømforbruket til varmepumpen øker. I kalde områder og regioner vil effektive modeller som Toshiba Signatur og toppmodellen Toshiba Daiseikai 9 S gi opptil tre ganger mer varme enn de bruker i strøm.
– Vi fører kun nordiske modeller som er tilpasset vårt klima. Varmepumpene kan hente energi fra uteluften når temperaturen er så langt nede som -30 grader, forklarer Joachim Kobbeltvedt, produktdirektør hos importøren ABK-Qviller AS.
Hvor mye blir dette i praksis for en enebolig?
Ifølge Enova bruker en gjennomsnittlig norsk bolig på 120 m2 ca 14 800 kWh på oppvarming i året, av total energibruk på 25 000 kWh. Luft-luft-varmepumper dekker ofte 60 % eller mer av dette.
- Dekker den 60 %, skal varmepumpen levere snaut 9 000 kWh til boligen.
- Hvis varmepumpen gir tre ganger mer varme enn det den bruker i strøm, vil strømforbruket til varmepumpen være ca. 3 000 kWh.
- Besparelsen blir 6 000 kWh hvert år sammenlignet med vanlig elektrisk oppvarming.
Har du et mål om å kutte ned på strømforbruket, og spesielt strømforbruket som går til oppvarming, er en luft-luft varmepumpe kanskje det smarteste du kan skaffe deg. En varmepumpe koster noen titallstusen kroner, men det kan være absolutt verdt det. Etter noen år er varmepumpen nedbetalt, og i hele dens levetid så vil den bruke mye mindre strøm enn den gir igjen i form av varme eller kjøling. Det er en investering vel verdt å gjøre!
Vurderer du en Toshiba varmepumpe?
Det gjør du lurt i! Fyll ut skjema under, så vil en forhandler ta kontakt med deg innen kort tid.
Bestill gratis befaring
I vår personvernerklæring kan du lese hvordan vi behandler dine personopplysninger.