Loading image...

Bruker en varmepumpe mye strøm?

Hvor mye strøm en varmepumpe bruker avhenger av flere ting som størrelse, modell, planløsning og lokalt klima. Vanligvis er strømforbruket til en luft-luft varmepumpe mellom en tredjedel og en fjerdedel av energien som kreves av vanlig elektrisk oppvarming.

Ved hjelp av strøm, henter en luft-luft varmepumpe energi fra uteluften og omgjør den til varme på vinteren, og kjøling på sommeren. En varmepumpe er svært energieffektiv, og skaper mer energi enn den bruker selv. Installasjon av en luft-luft varmepumpe fra Toshiba krever ingen store inngrep i boligen, og fører med seg mange fordeler. I tillegg til imponerende varme- og kjøleeffekt, lavt lydnivå og elegant design, kan du forvente bedre inneklima, redusert strømforbruk og lavere strømregninger.

Toshiba-Ask_stue-med-bokhylle_1000x500.jpgToppmodellen Toshiba Ask er stilig å se på, har maksimal energieffektivitet og minimalt strømforbruk.

Få tilbud på varmepumpe

Varmepumpe reduserer strømforbruket

– Det er umulig å svare helt konkret på hvor mye strøm en varmepumpe bruker. Jeg pleier å snu på det og si at den bruker en tredjedel eller en fjerdedel av det vanlig elektrisk oppvarming vil bruke, sier Toshiba-forhandleren Kenneth Flatmo hos Flatmo Inneklima i Feiring. I løpet av et år vil en varmepumpe tilpasset nordisk klima normalt gi tre til fire ganger så mye varme som hva den bruker av strøm.

Strømforbruket til en varmepumpe vil variere. Ulike modeller og størrelser bruker ulik mengde strøm. Strømforbruket avhenger også av hvor du bor og hvordan du bruker varmepumpen. En varmepumpe som skrus av og på, bruker mer strøm enn en varmepumpe som får jobbe jevnt og trutt gjennom hele døgnet.

På et generelt grunnlag kan vi si at varmepumpen bruker minst strøm dersom du bor et sted der det er kaldt (men ikke iskaldt), boligen er godt isolert og boligen har en planløsning som gjør at varmen fordeler seg jevnt utover.

Bruker mindre strøm, også i minusgrader

Oppvarming-Toshiba-varmepumpe_1000x500.jpgSammenlignet med tradisjonell elektrisk oppvarming, bruker en varmepumpe en brøkdel strøm av det for eksempel en panelovn gjør.

Er du bekymret for strømforbruket til varmepumpen når det er skikkelig kaldt? Det skjer gjerne samtidig med at strømprisene er på sitt høyeste. Da er det også mindre varme å hente i uteluften, og strømforbruket til varmepumpen øker. I kalde områder og regioner vil toppmodellene Toshiba Kontur og Toshiba Ask kunne gi opptil fem ganger mer varme enn de bruker i strøm.

– Vi fører kun nordiske modeller som er tilpasset vårt klima. Varmepumpene kan hente energi fra uteluften når temperaturen er så langt nede som -30 grader, forklarer Joachim Kobbeltvedt, produktdirektør hos importøren ABK-Qviller AS.

Hvor mye blir dette i praksis for en enebolig?

Ifølge Enova bruker en gjennomsnittlig norsk bolig på 120 m2 ca 14 800 kWh på oppvarming i året, av et totalt energiforbruk på 25 000 kWh. Luft-luft-varmepumper dekker ofte 60% eller mer av dette.

  • Dekker den 60%, skal varmepumpen levere snaut 9 000 kWh til boligen.
  • Hvis varmepumpen gir tre ganger mer varme enn det den bruker i strøm, vil strømforbruket til varmepumpen være ca. 3 000 kWh.
  • Besparelsen blir 6 000 kWh hvert år sammenlignet med vanlig elektrisk oppvarming.

Har du et mål om å kutte ned på strømforbruket, og spesielt strømforbruket som går til oppvarming, er en luft-luft varmepumpe kanskje den enkleste og smarteste løsningen.

En varmepumpe koster noen titallstusen kroner, men det kan være absolutt verdt det. Etter noen år er varmepumpen nedbetalt, og i hele dens levetid så vil den bruke mye mindre strøm enn den gir igjen i form av varme eller kjøling. Det er en investering vel verdt å gjøre!

Se også:

Vurderer du en Toshiba varmepumpe?

Ingen grunn til å avvente! Fyll ut skjema under. En lokal forhandler tar kontakt for en uforpliktende samtale og gratis befaring.

Bli kontaktet av din lokale forhandler

Finn nærmeste forhandler

I vår personvernerklæring kan du lese hvordan vi behandler dine personopplysninger.