Loading image...

Varmepumpe og bærekraft: En nøkkel til miljøvennlig energibruk?

Bærekraft defineres ofte som nøkkelen til en bedre fremtid for alle. Det handler om å møte dagens behov på en anstendig og forsvarlig måte, slik at vi kan gi det samme til kommende generasjoner,

For å oppnå dette på best mulig måte, må vi tilpasse måten vi lever på. Vi må i større grad leve mer i takt med naturen for å minimere skadene på kloden vår. Her kan varmepumper bidra i aller høyeste grad til det grønne skiftet – som en miljøvennlig løsning til oppvarming.

Det var Brundtland kommisjonen som helt tilbake i 1987 først introduserte begrepet bærekraft i rapporten «Vår felles framtid» (ekstern lenke). Ut ifra rapporten, ble FNs 17 bærekraftsmål etablert for å sette konkrete mål for å fremme velstand innen miljø-, samfunn, og økonomi. I dag brukes bærekraftsmålene som retningslinjer for utvikling i både regjeringer, bedrifter, organisasjoner og enkeltpersoner rundt om i hele verden, også i Norge.

Omtrent 60% av alt strømforbruk i Norge går til oppvarming av hjem og bygg (ekstern lenke). Og med økende etterspørsel, energikrise og klimamål som nærmer seg deadline, er det blitt stadig viktigere å finne måter å effektivisere strømforbruket på. Varmepumpen er en underdog som bidrar i stor grad til å redusere fremtidige CO2-utslipp.

Varmepumper reduserer CO2-utslipp

Ett av bærekraftsmålene handler om å stoppe klimaendringer. Å ta vare på miljøet er et sentralt tema og grunnlinje for de andre målene også. Alle materialer, ressurser, mat, og medisiner har røtter i miljøet. Etterspørselen er større enn naturen klarer å regenerere.

Toshiba-varmepumper_ekorn-i-tre_1000x500.jpgVi må ta vare på naturen for å minimere skadene på kloden vår.

Noen av de viktigste aspektene for å oppnå bærekraftig håndtering av miljøet inkluderer lavere energiforbruk, økt fokus på grønn teknologi og smarte, innovative løsninger, samt gjenvinning av plast og andre materialer for å redusere avfall.

Ny teknologi gir muligheter for effektivisering og smarte løsninger. Det gjør det enklere, sunnere, og mer økonomisk gunstig for folk å investere i nye proukter og tjenester med positiv innvirkning på folk, miljø og samfunn.

Varmepumper tilbyr en energieffektiv og lavintensiv løsning til klimatisering i hjem og bygg ved å optimalisere energiforbruket. I tillegg til å gi både varme og kjøling til boliger, reduserer en varmepumpe det totale energiforbruket. En luft-luft varmepumpe kan gi opptil 5 kWh effekt per 1 kWh strøm, avhengig av type, alder, bruk og vedlikehold. Behovet for fossilt brensel, og dermed CO2-utslippene, blir derfor mindre.

I land som Norge der varmepumper drives av elektrisitet hovedsakelig produsert fra fornybare kilder, kan bruken av varmepumpe redusere karbonavtrykket ytterligere. Elektrisiteten er i stadig større grad renere, noe som gjør at varmepumper blir enda mer miljøvennlige.

Miljøvennlig oppvarming med varmepumper

Det internasjonale energibyrået, IEA, presenterte for første gang en analyserapport for varmepumpers potensiale i 2022 (ekstern lenke). Her viser rapporten til varmepumpers potensiale til å effektivisere det grønne skiftet i Europa. En varmepumpe er teknisk sett utslippsfri hvis den er koblet til en grønn strømkilde.

Ulike typer varmepumper

Veldig enkelt forklart, så er det i hovedsak tre løsninger for varmepumper:

  • Luft-luft varmepumpe: omgjør uteluften til varme eller kjøling.
  • Luft-vann varmepumpe: henter varme fra uteluften som varmer opp vann til radiatorer, tappevann og gulvvarme (vannbåren varme).
  • Væske-vann varmepumpe/ bergvarmepumpe: henter solenergi lagret under bakken og omformer energien til varme som sendes ut i boligen.
  • Du kan lese mer om luft-vann og væske-vann varmeumper på nibe.no (ekstern lenke).

Selv om væske-vann varmepumpe er den mest effektive løsningen for å redusere energiforbruket, er over 90 % av varmepumpene i norske boliger luft-luft varmepumper (ekstern lenke). En av årsakene er at de er enklere og rimeligere å installere, og er tilgjengelig for de fleste uavhengig av hvor man bor. Noen borettslag og sameier kan ha egne restriksjoner om montering av varmepumper, så det vil lønne seg å sjekke med styret på forhånd.

Hvilken type varmepumpe som gir best effekt hjemme hos deg, avhenger av faktorer som boligens størrelse og klimaet der du bor. Det kan som kjent være store temperaturforskjeller i Norge.

Optimalt inneklima året rundt

Toshiba-Kontur_lys-stue_1000x500.jpgToshiba Kontur; en av våre mest energieffektive varmepumper. Nesten halvparten av innedelen består av resirkulert plast.

Med våre nye toppmodeller Toshiba Kontur og Toshiba Ask får du topp kvalitet kombinert med den aller nyeste varmepumpeteknologien. For deg betyr det et sunt og komfortabelt inneklima året rundt, uansett værforhold og utetemperaturer. I tillegg kan du påberope deg å være miljøbevisst, og det med god grunn. Med både Kontur og Ask får du nemlig optimal ytelse, redusert strømforbruk og mest mulig ut av energiforbruket i hjemmet ditt.

Banebrytende design

En varmepumpe trenger ikke lenger bare være en "dings" på veggen som avgir varme. Det anslås at opptil 80 % av CO2-avtrykket til et produkt bestemmes under designfasen (ekstern lenke). Toshiba Ask lever virkelig opp til dette punktet; den har et unikt og stilrikt design med rene linjer i heltre som er nøye utvalgt fra PEFC bærekraftig forvaltet skog (ekstern lenke).

Toshiba Ask_stue_miljømerke PEFC_1000x500.jpgToshiba Ask er ikke bare stilig å se på; spilene i ask kommer fra bærekraftig forvaltet skog.

I tillegg er omtrent halvparten av plasten som brukes i både Ask og Kontur produsert av resirkulert plast. Gjenvinning og ansvarlig forbruk av plast er helt nødvendig, både for å redusere energiforbruket vårt og ikke minst med tanke på mindre avfall.

Bærekraft og økonomi

Uansett hvilken type varmepumpe du velger, gjør du et valg som reduserer både strømforbruket og karbonavtrykket. Det har en positiv påvirkning på både miljøet og lommeboken. Det er absolutt noe å tenke på i disse tider hvor vi har sett effekten av skyhøye og ustabile strømpriser.

I Norge i dag er det totalt 1,1 millioner varmepumper i bruk, som resulterer i en årlig energibesparelse på over 11 TWh (ekstern lenke). Vi ser fram til å utnytte varmepumpens potensial enda bedre for å oppnå ytterligere energibesparelser i fremtiden og mot målene for 2030.

Ta kontakt med en av våre autoriserte forhandler for å finne ut hvilken type varmepumpe som passer din bolig best – og som vil føre til en drastisk reduksjon av strømmen du bruker på oppvarming.

Kontakt en forhandler

Vurderer du en Toshiba varmepumpe?

Ingen grunn til å avvente! Fyll ut skjema under. En lokal forhandler tar kontakt for en uforpliktende samtale og gratis befaring.

Bli kontaktet av din lokale forhandler

Finn nærmeste forhandler

I vår personvernerklæring kan du lese hvordan vi behandler dine personopplysninger.