Loading image...

Varmepumpe – dette bør du vite om størrelse og plassering

Stadig flere velger å skaffe seg en varmepumpe for å effektivisere energiforbruket hjemme og samtidig optimalisere inneklimaet i boligen året rundt. Men størrelsen på varmepumpen og hvor den plasseres er viktig for å oppnå best mulig effekt.

Hvor stor varmepumpe trenger du?

Faktorer som klimaet der du bor, isolasjon, boligens størrelse og alder må tas med i betraktningen for å finne ut hvor stor varmepumpe du trenger for å dekke ditt varmebehov.

Toshiba-Signatur-i-spisestue-farge-granitt_1000x500.jpgToshiba Signatur plassert høyt på veggen i en spisestue.

En luft-luft varmepumpe, som over 90 % av de 1,1 millioner varmepumpene rundt omkring i norske husstander er, vil sjelden bli for stor. Det er egentlig viktigere at du ikke kjøper en varmepumpe som er for liten.

Mindre behov for tilleggsvarme

Det kan hende at en varmepumpe, uansett størrelse, ikke dekker hele varmebehovet i boligen din. Men jo høyere effekt varmepumpen har, jo mindre tilleggsvarme vil du trenge.

Du bør velge en varmepumpe som dekker mer av varmebehovet på de kaldeste dagene og som gir deg en økt energibesparelse, altså høy COP ved lav belastning. Dette vil også minimere lydnivået på både inne- og utedelen av varmepumpen. En stor varmepumpe som går på lav til middels kapasitet genererer mindre lyd enn en liten varmepumpe som går på maks.

Plassering av varmepumpen for maksimal effektivitet

Toshiba-varmepumper_montering-av-innedel_1000x500.jpgPlassering av inndelen er viktig for å få full effekt av varmepumpen.

Plassering av både innedelen og utedelen av varmepumpen spiller en viktig rolle for både effektiviteten og levetiden. Dette vil montøren ha kunnskap om. Men her er noen generelle retningslinjer for optimal plassering av varmepumpen:

Innedelen
Innedelen bør plasseres i et område med god luftsirkulasjon. Helst i midten av rommet og ikke for nær møbler eller gardiner, da dette kan begrense luftstrømmen og dermed redusere effektiviteten.

Utedelen
Utedelen bør plasseres minst 10 cm fra veggen. Noen ganger kan det være smart å montere et varmepumpetak eller et varmepumpehus for å beskytte utedelen mot snø, vær og vind.

Varmepumper kan plasseres høyt og lavt

De fleste varmepumper er designet for å henges høyt på veggen, men det finnes varmepumper som kan henges lavere. Vi har en gulvmodell som passer godt inn i rom med begrenset veggplass.

Toshiba Gulvmodell_1000x500.jpgToshiba Gulvmodell plassert under et vindu.

Forhør deg med din lokale forhandler

Det beste rådet vi kan gi når det gjelder å velge riktig størrelse og plassering av varmepumpen er å ta kontakt med din lokale forhandler. De har ekspertisen og erfaringen som trengs for å hjelpe deg med å finne den perfekte løsningen for akkurat din bolig.

I sum er størrelsen og plasseringen av varmepumpen viktige faktorer som kan påvirke effektiviteten, økonomien og komforten i hjemmet ditt. Derfor er ekspertråd smart, slik at du får mest mulig ut av investeringen din.

Få tilbud på Toshiba varmepumpe

Relaterte saker

Vurderer du en Toshiba varmepumpe?

Ingen grunn til å avvente! Fyll ut skjema under. En lokal forhandler tar kontakt for en uforpliktende samtale og gratis befaring.

Bli kontaktet av din lokale forhandler

Finn nærmeste forhandler

I vår personvernerklæring kan du lese hvordan vi behandler dine personopplysninger.