Loading image...

Pass på varmepumpen i kulda

I perioder med mye snø og sprengkulde, er det et par ting du bør gjøre når du har varmepumpe.

En luft-luft varmepumpe er en rimelig måte å varme opp boligen på som både er kostnadseffektiv og miljøvennlig. Imidlertid er det viktig å være oppmerksom på at den kan ha det litt tøft på vinteren, spesielt i perioder med mye snø og sprengkulde. Da blir varmepumper landet over satt på prøve. Men tar du noen forholdsregler, kan du slippe billig unna.

1: Hold utedelen fri for snø og is

I perioder med mye snø, kan utedelen dekkes av snø og is. Dette vil redusere effektiviteten og gå utover varmen i boligen. Har du en utedel som står uten noen form for beskyttelse, er det viktig at du jevnlig fjerner is, snø og annet rusk som kan samle seg rundt og under utedelen. Da sikrer du god luftstrøm og unngår at det danner seg is.

Toshiba-varmepumper_nedsnødd-utedel_500x500.jpg
Sørg for at utedelen har tilgang til luft for å kunne fungere best mulig.

2: Hold en stabil innetemperatur

En varmepumpe fungerer best når den får jobbe uten «forstyrrelse». For å opprettholde effektiviteten og best mulig økonomisk drift, bør du holde temperaturen så jevn som mulig. Unngå store svingninger. Det er heller ikke noe poeng å skru av varmepumpen på natten, da må varmepumpen jobbe enda hardere for å varme opp boligen på morgenen igjen. Er det ekstra kaldt ute da, tar det både lengre tid å få opp varmen og den bruker mer strøm.

Et tips er å skru på tilleggsvarme på de ekstra kalde dagene. Dersom varmepumpen ikke klarer å varme opp hele boligen, ofte fordi den ikke er dimensjonert til det, kan det bli kaldere i andre rom som ved normal temperatur varmes opp av varmepumpen. Da er det fint med supplerende varme i form av for eksempel panelovn eller peis.

3: Regelmessig vedlikehold

Gjennom hele året bør du utføre enkelt vedlikehold av varmepumpen med jevne mellomrom. Rengjør filtre og hold området rundt utedelen fri snø og is. En ren og godt vedlikeholdt varmepumpe vil yte bedre og ha et lavere energiforbruk. I tillegg til eget vedlikehold, kan det være lurt å ha service på varmepumpen omtrent annenhvert år. Da får varmepumpen en grundig sjekk av en Toshiba-montør.

4: Kontroller innstillingene

Om vinteren kan du bli nødt til å justere innstillingene på varmepumpen. Da er det viktig at du velger riktig modus. Selv om du kan velge mellom flere moduser, anbefaler vi at du bruker «Varmemodus» (solsymbol) gjennom hele fyringssesongen. Unngå å bruke «Auto», da risikerer du nemlig at varmepumpens kjølefunksjon settes i gang når den har oppnådd ønsket temperatur.

Du kan også justere opp viftehastigheten. Jo høyere viftehastighet, dess bedre fordeling av varmen får du. Dette er spesielt godt og nyttig når det er ekstra kaldt. Og hvis du føler for å fyre opp i peisen, pass på å velge «peisfunksjon» på varmepumpen. Da vil du få det triveligere og varmere inne.

Toshiba-varmepumper_peiskos_1000x500.jpgNoen dager kan det være nyttig med tilleggsvarme fra for eksempel peisen.

Å ta vare på varmepumpen i kulda krever ikke altfor mye, men det kan ha stor innvirkning på varmepumpens effektivitet og levetid. Følger du våre enkle råd, kan du sikre at varmepumpen din fortsetter å gi pålitelig og energieffektiv oppvarming gjennom hele vinteren.

Er du interessert i en varmepumpe fra Toshiba?

Trenger du flere råd eller ønsker å vite mer om våre varmepumper, kan du ta en uforpliktende prat med en autorisert forhandler. Fyll ut skjema under eller trykk på knappen, så blir du kontaktet innen kort tid.

Få tilbud på varmepumpe

Les mer

Vurderer du en Toshiba varmepumpe?

Ingen grunn til å avvente! Fyll ut skjema under. En lokal forhandler tar kontakt for en uforpliktende samtale og gratis befaring.

Bli kontaktet av din lokale forhandler

Finn nærmeste forhandler

I vår personvernerklæring kan du lese hvordan vi behandler dine personopplysninger.