Loading image...

Hvordan fungerer en varmepumpe?

En varmepumpe, enten det er en luft-luft-, luft-vann- eller væske-vann varmepumpe, har veldig enkelt forklart evnen til å omdanne energi fra omgivelsene ute til varme inne.

I norske husstander er over 90 % av alle varmepumper luft-luft varmepumper. Vi tar derfor utgangspunkt i disse når vi forklarer hvordan en varmepumpe fungerer. Det er viktig å presisere at prosessen er mer komplisert enn det vi beskriver under, vi forsøker å male det store bildet.

Fra kaldt ute, til varmt inne

Toshiba-varmepumper_henter energi fra uteluften_1000x500.jpgEn luft-luft varmepumpe henter energi fra luften ute.

En luft-luft varmepumpe henter energi fra luften ute og gjør den om til varmluft inne. Dette skjer ved at energien fra uteluften, sammen med elektrisk tilført energi som driver kompressoren, blir til varmeen som varmer opp inneluften. Selv om det er kaldt ute, er det energi fra solvarme i luften. Dette klarer varmepumpen å utvinne og gjøre om til varm inneluft.

Man kan si at en varmepumpe fungerer omtrent på samme måte som et kjøleskap, men med omvendt effekt. Det er nemlig ved hjelp av et kjølemedium at varmepumpen klarer å gjøre jobben sin. Kjølemediet transporteres rundt gjennom fire essensielle komponenter i varmepumpen. Men mens et kjøleskap flytter all varme til utsiden, henter en varmepumpe inn varme lagret i uteluften, og fordeler den rundt i boligen.

De fire essensielle komponentene i en varmepumpe

For at varmepumpen skal fungere som den skal, er den avhengig av fire essensielle komponenter: fordamper, kompressor, kondensator og strupeventil/ ekspansjonsventil.

Toshiba varmepumper_Prinsipptegning luft-luft varmepumpe_1000x500.pngTeknisk illustrasjon som i korte trekk viser hva som skjer i en luft-luft varmepumpe.

Fordamper

I fordamperen tas energi fra uteluften opp ved at kuldemediet fordamper ved en temperatur som er lavere enn temperaturen ute. Fordamping er overgangen fra væske til gass når det tilføres varme. Temperaturforskjellen gjør at energien tas opp i fordamperen.

Kompressor

I utedelen finner vi kompressoren som suger inn gassen fra det fordampede kuldemediet. Kompressoren senker fordampertrykket slik at kuldemediet koker ved lav temperatur. Gassen blir komprimert slik at trykket, og dermed temperaturen, øker. Faktisk øker trykket og temperaturen så mye at kuldemediet kondenserer tilbake til væskeform ved avkjøling.

Kondensator

Kondensatoren er i varmepumpens innedel. Den varme gassen settes under høyt trykk, og kondenseres til væske. Kondensatoren avgir så varme i form av varm luft til rommet. Kondenseringen skjer fordi trykket er så høyt at kondenseringstemperaturen er høyere enn innetemperaturen.

Strupeventil/ ekspansjonsventil

Når gassen er gjort om til væske som avgir varme, strømmer den via strupeventilen tilbake til fordamperen. Her blir trykket redusert fra kondenseringstrykk til fordampertrykk. Nå er kuldemediet klart for nytt varmeopptak i fordamperen, og hele prosessen kan starte på nytt.

En smart investering

Det geniale med en luft-luft varmepumpe er at den utnytter energien fra uteluften, uansett temperatur, og varmer opp inneluften ved hjelp av elektrisitet. Generelt kan man si at for 1 kWh med elektrisitet, leverer en varmepumpe normalt et sted mellom 2 kWh og 5 kWh med varmeenergi, avhengig av temperaturen ute og varmepumpemodell. Med andre ord er en varmepumpe både miljø- og klimavennlig, samtidig som den kan spare deg for penger.

Ta kontakt med din lokale forhandler, eller fyll ut skjema under for en uforpliktende prat om hvilken varmepumpe som passer best til ditt varmebehov.

Få tilbud – gå til skjema

 

Finn ut mer om Toshiba varmepumper

Vurderer du en Toshiba varmepumpe?

Ingen grunn til å avvente! Fyll ut skjema under. En lokal forhandler tar kontakt for en uforpliktende samtale og gratis befaring.

Bli kontaktet av din lokale forhandler

Finn nærmeste forhandler

I vår personvernerklæring kan du lese hvordan vi behandler dine personopplysninger.